onsdag 17 augusti 2011

I morgon blir det spontan fika på jobbet!

Det har muttrats på jobbet om att det fikas för sällan därför tänkte jag överaska mina kollegor med hallon och vanilj cupcakes. 



Jag blandade i lite frysta hallon i vaniljmuffins smeten och det blev väldigt gott. Ja, det är klart att jag har tjuvsmakat en muffins redan ;-) Jag skar av hatten och delade den på två innan jag spritsade vaniljglasyr längs kanten. Hatten lade jag sedan till baka som ett V och spritsade mer glasyr i springan. Sist strödde jag över små kulströssel. 

Vaniljglasyr!

250g florsocker, siktat
80g smör, rumsvarmt
0,25 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver

Vispa ihop florsocker med smör till grynig massa. Häll i vaniljsocker och sedan mjölken lite i taget i socker och smörblandningen. Vispa under tiden lite försiktigt och när all mjök är ihälld höjer du hastigheten på vispen. Vispa tills du fått en lätt och fluffig glasyr. Ju längre man vispar desto fluffigare glasyr. Vill man ha lite färg i går det bra. Blanda i lite i taget så att det blir lagom mycket färgat.

Passar bra som topping på cupcakes av alla slag.   

Vaniljcupcakes!

Detta är ett av mina favorit recept på vaniljcupcakes eller vaniljmuffins om man heller vill kalla dem så. Receptet är tagit från Hummingbird Bakery. Muffinsarna blir saftiga och luftiga och passar bra med både choklad- och vaniljglasyr


Receptet ger 12 normal stora muffinsar.

120g (2dl) mjöl
140g (1,5dl) socker
1,5 tsk bakpulver
50g smör (jag använder alltid saltat smör, annars bör man hälla i en nypa salt)
1,25 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljpulver

Blanda mjöl, socker, bakpulver och rumsvarmt smör i en bunke och vispa ihop på låg hastighet tills smöret finfördelats till grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills allt blandats ihop till en smet (blir kanske med som en kletig deg ;-) Vispa ihop ägget med resten av mjölken och vaniljsockret och häll sedan ner det i smeten. Vispa tills smeten är väl blandad och slät.

Skeda upp smeten i muffinsformar. Fyll dem till 2/3. Bästa resultat får man om en formarna står i en muffinsplåt. Grädda i ugnen i ca 20 min eller tills bakverken är gyllenbruna. Jag brukar ställa formarna långt ner i ugnen för att undvika att muffinsarna blir för gräddade på toppen. 

söndag 14 augusti 2011

Hello Kitty tårta till Nora 4 år!

Grattis Nora som fyller 4 år idag. Hon har länge gått och pratat om att hon vill ha en Hello Kitty tårta när hon fyller år. Hoppas att hon inte blir besviken. Skall strax leverera tårtan till kalaset. Jag tycker alltid det är lite pirrigt så här innan, kommer tårtan hålla under transporten, ser den ut som förväntat och kommer folk att tycka den är god osv. Hittills har ingen varit besviken så det är bara att hålla tummarna att det går vägen denna gången med.





Tårtan innehåller hallongrädde och chokladmousse och är spacklad med marängsmörkräm.

lördag 13 augusti 2011

Marängsmörkräm

Blev sugen på att prova på marängsmörkräm, efter att jag fick smaka detta av min tårtbakande vän Agnes. Använde mig av ett recept från Leilas "A piece of cake". Det var reletivt lätt att göra och är inte riktigt lika sött som vanlig smörkräm.  

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör
Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfri skål. Vispa massan kraftigt över ett kokande vattenbad tills marängen tjocknat och sockret smällt. När märngen når ca 65° är det färdigt. Ta bort smeten från värmen och fortsätt vispa med hög hastighet tills marängen svalnat. Klicka i smöret i omgångar under långsam vispning. Om smeten är för varm smälter smöret och det blir bara soppa av allt. 


onsdag 10 augusti 2011

Hello Kitty!

Äntligen ska jag få baka en Hello Kitty tårta! Det har blivit mest bilar och andra fordon till min pojkars födelsedagar så det skall bli superkul att få göra något typiskt tjejigt. Har gjort tårtbottnarna i kväll och ser fram emot att få dekorera på lördag. Det var ett tag sedan det blev något bakat här i huset så det skall bli jätte kul.

onsdag 3 augusti 2011

Doptårta till Oscar!

 Eftersom jag i går visade upp det som jag gjorde under min första kurs tänkte jag att jag kan visa den första riktiga tårtan jag gjorde. 

Till sonens dop gjorde jag denna tårta. 
 Det blev tre likadana och innehöll, som nästan alla mina tårtor, hallonmousse och vitchoklad mousse. Tror att jag till denna tårta gjorde chokladbottnar enligt lika-delar-receptet. Tårtan är spacklad med grädde och täckt med sugarpaste. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste.


tisdag 2 augusti 2011

3 år som tårtdekoratör!

Nu är det tre år sedan gick jag min första kurs i tårtdekorering. Kursen hölls av Sofia på Dekorera Mera, som tyvärr har lagt ner sin verksamhet. Vi fick lära oss att spritsa, täcka tårta med sugarpaste och dekorera med olika tekniker.


Så här blev min övningstårta, en frigolit-tårta inklädd i sugarpaste. Ville ju prova på så många olika dekorationer som möjligt eftersom det var utbildning så resultatet blev kanske något överdekorerat ;-)

 En lilja på torkning.
 Olika spritstekniker med olika tyllar. 

lördag 16 juli 2011

Semifreddo på hallon och apelsin.

Nu har jag äntligen provat att göra egen semifreddo som jag annars bara fått på restaurang. Hade ett recept som jag ryckt ur någon mat tidning (Buffé tror jag) för länge sedan. I går hittade jag det och tänkte att det är nu eller aldrig.

Botten består av:
3 dl mixade hasselnötter
3 dl florsocker
3 äggvitor
1 msk olja till formen

Blanda 2,5 dl hasselnötter med florsocker. Dela ägget och vispa äggvitorna (spar gulorna till fyllningen) till hårt skum och vänd försiktigt ner nötblandningen. Klipp ut en rundel i bakplåtspapper lika stor som botten i springformen (jag anv 26 cm form men tror att det blir bättre med en något mindre). Lägg pappret i formen och pensla med olja. Bred ut nötmarängmassan i formen och häll över resten av nötterna på toppen. Grädda mitt i ugnen på 225° tills kakan hårdnat, ca 12-15 min. Ta ur kakan ur formen och dela, om möjligt, kakan i två (min blev för tunn för att dela så jag struntade i det, blev bra ändå;-) Låt svalna.

Fyllningen:
3 gelatinblad
2 dl grädde
3 äggulor
2 dl socker
2 dl frysta men tinade hallon
1 tsk rivet apelsinskal
1 dl pressad apelsin

Blötlägg gelatinbladen och vispa grädden hårt. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Smält gelatinet enligt anvisningarna på paketet och vispa därefter ner det i äggblandningen. Blanda ner hallon, apelsinsaft och skal. Vänd därefter ner grädden försiktigt. 
Lägg tillbaka nötbottnen i formen och bred ut fyllningen. Om man fick till två delar av botten så lägger man på toppenbiten högst upp. Ställ in kakan i frysen i minst 2 timmar. Låt kakan tina 10 min innan servering så blir den så där lagom hård. Dekorera med färska hallon.

onsdag 13 juli 2011

Kakbuffé på Taxinge slott

Har länge velat åka till Taxinge Slott eftersom jag hört så mycket om deras kakbuffé. I går hade vi vägarna förbi och jag fick äntligen se buffén med egna ögon. 

Här är bara en liten del av buffén som innehöll alla möjliga kända och okända bakverk i olika former och färger. Allt såg mycket fräscht och läckert ut. Det enda som var synd var att det var att bitarna var rejält tilltagna och man skulle inte orka äta av för många olika sorter ;-)


Det här var vad vi plockade åt oss och alla var mycket nöjda med sina val. Att vädret var perfekt och fikabordet stod  i slottets trädgård med magnifik utsikt över vattnet gjorde inte upplevelsen sämre! 

Ny inspiration för sommarbakandet!

måndag 11 juli 2011

Orrbergakakan - Sommarens bästa recept!

Jag kallar den Orrbergakaka eftesom vi ofta gör den när vi är i sommarstugan som kallas Orrberga. Ser inte mycket ut för världen men är super god. Det bästa förutom smaken är att den är otroligt enkel att göra och det det går snabbt som attan. Funkar mycket bra att slänga ihop om man får oväntat fika besök.



100 g Smör (normal saltat)
1 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
mandelspån

Smält smöret. Rör ihop ägg med socker. Blanda i mjölet och tillsist smöret. Häll smeten i en smord och "bröad" form. (Jag brukar använda mjöl eller endast smörja med smör. Går lika bra) Strö över mandelspån. Grädda på 175° i ugnen i 12-15 min. 

Kakan blir ganska tunn eftersom det inte är något bakpulver i. Har man inte mandelspån, kan man använda hackad mandel (som jag gjort här), russin eller kokos. 



Ett tårtfat som inte tar någon plats!

Det här smarta tårtfatet hittade jag i en butik i Tyskland.
    
 

Det är gjort av kartong och man köper det som ett platt paket.


Sen är det bara att sätta ihop det när man vill ha ett fat på fot. Plattan har olika motiv på sidorna så kan man välja vilket som passar bäst. 

Eftersom jag inte har, enligt mig, tillräckligt med skåp i köket är detta en bra koncept hos mig.

lördag 2 juli 2011

På kurs...

Det har inte blivit något bakande på ett tag nu. Är instruktör på en kurs i underbara Höllviken, i Skåne. Misströsta inte, jag är snart i baktagen igen!

Bilden är lånad från Ljungheda bed & breakfast, vandrarhemsguiden.com 

onsdag 22 juni 2011

Fika dax!

Sista dagen innan midsommar på jobbet i morgon, sedan påbörjas semestrar och utbildningsveckor. Tänkte passa på att bjuda kollegorna i mitt hörn på den här


Kladdkaka med hallonfyllning  och grädde. Ok, jag erkänner att jag fick över när jag bakade till dagis, men vad gör det. En fin fika är alltid en fin fika =)

Tack alla fröknar....

... för att ni tar så bra hand om mina barn!


Har blivit lite tradition att baka något till förskolans personal sista veckan innan sommarlovet. Eftersom det är en hektisk tid med jobb, examensuppvaktningar, bröllop och dop den här tiden på året så fick det bli en enklare variant på tårta. Bakade en kladdkaka som jag delade på mitten och fyllde med hallonröra (hallon och lite florsocker) spacklade sedan kakan med grädde och täckte och dekorerade med sugarpaste.

måndag 20 juni 2011

Ben & Jerry Muffins

På den Här fina bloggen hittade jag ett recept på muffins där man skulle blanda i Ben & Jerry glass i smeten. Det lät ju bara så gott så jag var tvungen att testa. Jag använde mig av smaken Phish Food men det går nog bra att ta vilken som. Det går säkert alldeles utmärkt att använda vilket glassmärke som helst men B&J är min favorit just nu =) 

Kan verkligen rekommendera detta recept för alla muffinsälskare. Han knappt få ut plåten ur ugnen innan det var slut. 


Ben & Jerry muffins
100 g smör el margarin
2 ägg
150 g socker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
200-250 g Ben & Jerry glass


Vispa smör, socker och vaniljpulver fluffigt. Häll i ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Blanda i mjöl och bakpulver och blanda tills allt är jämt fördelat. Skeda i glassen (blir lättast att blanda om den är lite halv smält). Rör runt till en jämn smet. Fyll muffinsformar upp till 2/3. (Smeten räcker till ca 12 normal stora muffins). Grädda i 200° i 15-20 min. Prova med sticka så märker man att de är klara.


Här är resultatet! Väldigt saftiga och goda!

lördag 18 juni 2011

Blixten McQueen

Till sitt 3-års kalas önskade sig sonen en racerbane-tårta där Blixten skulle tävla mot Rorri och Tombeliboerna (från Drömmarnas trädgård) skulle heja. Kul idé, men man kan inte få allt man önskar sig ;-) Han blev nöjd trots att det bara blev en racerbil.

 Allt är suger paste förutom gräset som är kristyr. Ja, flaggorna är i papp.
Blev rätt nöjd med Blixten! Hade en leksaksbil (den som står längst bak i bild) som modell för modellerandet. 

Åh fåret Shaun, å fåret Shaun...

Har äntligen kommit in i min gamla dator där alla foton finns! Den här tårtan bakade jag till sonens 3-årsdag.



Kommer inte ihåg vad jag hade för fyllning men den är täckt och dekorerad med sugarpaste. Gräset är spritsad kristyr. 

tisdag 14 juni 2011

Än finns det chans att vinna!

Jag är med i en tårttävling som pågår fram till 16 juni. Det betyder att ni hinner rösta på mig och min nyckelpigstårta igen. Skulle vara så kul att vinna och vinsten, en kitchen machin från OBH skulle ju inte vara helt fel.



Klicka på länken och när ni hittat min nyckelpigstårta tårta, klicka på tummen för att rösta och gilla!

söndag 12 juni 2011

Hallonmousse

Detta recept på hallonmousse blir riktigt bra som fyllning i tårta. En sats räcker till ungefär två lager om tårtan är ca 20 cm i diameter. Naturligtvis funkar det jätte bra även som efterrätt. Bara att fylla upp moussen i små portionsskålar innan de ställs in i kylen.

5 gelatinblad
400g färska el. frysta hallon
2 msk citronsaft
3 dl florsocker
2 äggvitor
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen (ca 1 dl vatten) och smält dem på svag värme. Rör om lite försiktigt så att det inte klumpar sig.
Mixa hallonen. Vispa ihop hallonpurén, citrosaft och florsocker och rör ned de smälta gelatinbladen under vispning.
Vispa grädden tjock. Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner alltsammans i hallonpurén. Låt kallna några timmar i en bunke i kylen.
Tips!! se till att hallonen inte är kalla för då kan gelatinet klumpa sig...blir inte så bra då.

Tvillingtårtor

Tvillingarna Simon och Niklas fyller 18 år.


Simon jobbar på att ta körkort och är nu mer ägare av en Audi som går under namnet Ådi.


Niklas skall i sommar segla med skonerten Falken tillsammans med Sjövärnskåren. 



Tårtorna är fyllda med vaniljvisp och hallon. Täckta och dekorerade med SP. Sanden är smulade digestivekex 


Sugar paste from hell!

Provade ett nytt märke på sugerpaste. Skulle enligt försäljerskan vara superduper smidig att jobba med. Jag kan allt annat än att hålla med.



Sugerpasten, som var av märket Regalice, fastnade i underlaget när jag kavlade och var så mjuk att den bara gick sönder när jag försöket lyfta på den. Skit enligt mig, kommer undvika denna i framtiden.

Min bästa vän under kvällen var "dutt påsen.

En skumgummi tvättlapp fylld med maizena. Ett måste för att inte sugerpasten skulle fastna i bänkskivan vid utkavling.


Nu är jag då äntligen klar med tårtorna som skall hämtas i morgon. Tog längre tid än beräknat pga smörjan till sugerpaste. Bilder på tårtorna kommer i morgon. Det blir bättre bilder i dagsljus.

lördag 11 juni 2011

Grattis Viktoria till Studenten!

Fick uppdrag att baka tårta till grannens dotter som tog studenten i går. Fick fri kreativitet, vilket jag gillar =) 



Tårtan innehåller vit chokladmousse och hallonmousse, mössan fick dock en blandning av hallon/blåbär efter som alla hallon var slut i affären. Det var nog fler än jag som bakade tårtor med hallonfyllning till studenten ;-). Tårtbotten är gjord med receptet "lika-delar", som är mitt absoluta favorit recept när det gäller tårtbotten.

fredag 3 juni 2011

Doptårta till en blivande flygare.

Så här lagom till årsdagen av Alexanders Dop tänkte jag visa upp doptårtan jag gjorde till honom. Hans far är Pilot och hans mor flygvärdinna där av flygtemat.



Tårtan var fylld med hallonmousse och vit chokladmousse. Täck och dekorerat med SP och marsipan.

tisdag 31 maj 2011

Morsdagfika!

Så här såg morsdagfikat ut hos mig i söndags.


Choklad moussetårta med mörk-, mjölk- och vitchokladmousse på en digestivekexbotten. 
Smasken om ni frågar mig, men det verkar som om även resten av sällskapet gillade den. Fick genast en beställning från min mamma om likadana till hennes födelsedag om några veckor.

måndag 9 maj 2011

Kladdkaka - en älskad favorit

Som fika, efterrätt eller tårta, Kladdkaka passar alltid och är ju så lätt att göra. Det finns många olika recept och många har en egen favorit. Själv har jag tagit min mammas recept och det blir alltid bra. 

Kladdkaka pudrad med florsocker och dekorerad med en orkidée gjord av sugarpaste

Du behöver:
100 g Smör
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 ägg

Smöra in en springform. Häll i brödsmulor eller mjöl i formen och "kasta" runt det så att formen täcks. Häll ut överflödet. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner det avsvalande smöret och därefter äggen. Blanda snabbt ihop allt till en smet (rör inte runt för mycket och vispa inte) Häll ner i formen. Grädda långt ner i ugnen i 30-35 min. Prova med en sticka, det skall ej följa med smet upp. Vill man inte ha kakan så kladdig kan den stå inne lite till.

Servera gärna med grädde. Choklad frosting blandat med kokos blir gott att breda över kakan, Nutella likaså. Men kom ihåg - Det suveräna med kladdkakan är att den funkar även precis som den är!

tisdag 3 maj 2011

Hjälp mig vinna en bakmaskin!

Jag är med i en tävling där man kan vinna en OBH Nordica Supreme Kitchen Machine. Hjälp mig vinna genom att gå in på http://fototavling.mixr.se/baktavling och gilla min nyckelpigstårta.

Önskar mig verkligen en sådan maskin så snälla hjälp mig!


Tårtan bakade jag till mig själv på min födelsedag. Innehöll Jordgubbsmousse och mjölkchokladfluff, en kombination som är en av mina favoriter. Den stora nyckelpigan var fylld med mjölkchokladfluff, resten av dekorationerna var sugerpaste.

söndag 1 maj 2011

Use the force!

Darth Vader och Star Wars är stora favoriter bland mina barn och deras kompisar. Och vad gör man inte för att få lite plusspoäng hos smågrabbarna genom att bjuda på Star Wars fika =)


En lagom tjock man i sina bästa år!

Jag tyckte aldrig om Karlsson på taket när jag var barn, tyckte att den där Karlsson var lite konstig och dum. Milton däremot älskar Karlsson på taket så nu när han fyllde 3 år var "tårt-temat" givet. 

Tårtan har formen av ett hus, vilket visade sig vara svårt eftersom grädden inte ville stanna kvar i taket utan började förflytta sig neråt väggarna när det närmade sig servering. 


Karlssonfiguren är gjord i sugarpaste och marsipan. Håret är chokladfrosting spritsad med en grästyll.

Tårtan är fylld med choklad- och hallon mousse och tårtbotten är gjord enligt receptet "lika delar".

Recept Choklad mousse

Provade ett nytt recept på choklad mousse som fyllning till tårta som blev jätte god och uppskattad.

300 g choklad (fungerar med all typ av choklad. Har provat 70%, vit- och mjölkchoklad)  
2 ägg *
3 dl grädde

Hacka choklad och smält i skål över vattenbad. Rör om under tiden. Tag bort skålen och blanda i äggen. Blanda väl. Vispa grädden och blanda försiktigt ner chokladkrämen. Ställ kallt i minst 3 timmar. Använd som fyllning i tårta eller som dessert tillsammans med färskfrukt och en klick grädde.

* Jag använde 1 ägg och 2 äggulor som blivit över när jag gjorde hallonmousse och det blev också bra.



fredag 29 april 2011

Tårtbotten - Lika delar.

Efter att ha provat lite olika recept på tårtbottnar har jag fastnat för det här som jag funnit på internet. Enkelt att justera efter hur stor tårtan skall bli och kakan blir luftig och saftig. 

För grundreceptet behövs: ägg, socker, mjöl och bakpulver.

Diameter på formen
18 cm form
20 cm form
24 cm form
26 cm form
Ägg
2 ägg
3 ägg
4-5 ägg
5-6 ägg
Bakpulver
1 tsk
1 tsk
1 ½ tsk
1 ½ -2 tsk
Tid i ugn
20 min
25-30 min
30-35 min
35-40 min

Så här mäts ingredienserna för "tårtbotten - lika delar" upp


Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten. I mjölglaset blandar du ner bakpulvret enligt tabellen. Jag brukar också ha i lika mycket vaniljsocker.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen enligt tidsangivelsen i tabellen.  Känn på botten med en provsticka när du tror att den är färdig, stickan skall vara torr när botten är färdig.
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper. 

När kakan har kallnat helt kan du dela den. Enklast med en lång brödkniv eller en tårtdelare.

Cheese cake är alltid rätt!

Jag älskar cheese cake och eftersom det är väldigt enkelt att göra är det konstigt att jag sällan gör det. Den viktigaste faktorn är kanske att den måste göras i god tid innan den skall ätas eftersom den måste frysas. Det är nog här det går snett för mig eftersom jag ofta kommer på att jag skall baka något ca en timme innan fikagästerna kommer ;-)


Mitt favoritrecept har jag hittat i "Vår kokbok" och modifierat det lite efter min smak.
3 ägg
2 dl Vispgrädde
100-125 g Philadelphiaost
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
digestive kex
smält smör

Smula sönder digestive kexen till småsmulor. Ta något kex i taget för att få uppfattning om hur många kex som behövs. Häll på lite smält smör i taget. Det skall inte bli en deg av allt ihop med lite grynigt. Tryck ut kexmassan i botten av en springform (form där botten kan tas ur).

Dela äggen med gulor och vitor var för sig. Obs det är jätte viktigt att ingen gula eller annat fett kommer i kontakt med vitorna. Vispa vitor till hårt skum. Vispa grädden. Rör sönder ost och blanda med gulorna, sockret, och vaniljen. Rör ner grädden och till sist äggviteskummet. Bland ihop försiktigt.

Häll smeten över digestive kexen och ställ formen övertäckt i frysen i minst 4 timmar. Ta ut cheese caken  ur frysen ca 15 min innan servering. Servera som den är eller med jordgubbar eller annan frukt. 



torsdag 21 april 2011

Det var en kyckling som hette Gullefjun...

Dessa kyckling muffins skall jag ta med till min vän Annika V som bjuder på påsklunch i morgon. 


Choklad cupcakes med chokladglasyr, rullade i gul kokos. Näbb och ögon är gjorda av sugarpaste. Kokosen färgade jag gul genom att hälla kokos och gul hushållsfärg i en påse och skaka tills allt blandat sig.

Chokladcupcakes

12 Saftiga cupcakes med härlig chokladsmak! Receptet kommer från Hummingbird Bakery i London.

100 g mjöl (1 1/2 dl)
20 g kakao (3 msk)
140 g strösocker (1 1/2 dl)
1 1/2 tsk bakpulver
40 g smör
lite salt (om smöret är osaltat ta lite mer)
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk vaniljpulver

Värm ugnen till 175°C.

Blanda ihop mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör med elvisp (låg hastighet) tills smeten blivit grynig i konsistensen.

Vispa ihop mjölk, ägg och vanilj i en kanna. Häll långsamt i hälften av äggblandningen i mjölblandningen medan du vispar. Vispa ihop med hög hastighet tills smeten är slät. Tillsätt resten av äggblandningen och fortsätt att vispa tills smeten är slät utan att överarbeta den.

Skeda upp smeten i pappersformar till 2/3 och grädda i ugn 20-25 min.
När cupcaksen kallnat kan du glasera dem med choklad-, vanilj- eller färskostglasyr. 

Chokladglasyr

Räcker till 12 cupcakes, dubbla receptet för en 20 cm stor kaka.

300 g florsocker, siktat
100 g smör, rumstempererat
40 g kakao, siktat
3 msk mjölk

Vispa ihop florsocker, smör och kakao till en massa (blir grynigt och "mjöligt") med elvisp på låg hastighet. Tillsätt mjölken i blandningen, lite i taget. Vispa med hög hastighet tills glasyren är lätt och fluffig, ca 5 minuter. Ju längre man vispar desto fluffigare blir glasyren.

söndag 3 april 2011

Vad har monstertruckar och tårtor gemensamt?

"Jag vill ha monstertruckstårta och det skall vara "Grave digger"", sa äldsta sonen bestämt. Efter lite googlande på monstertruckar och tårtor fick jag till sist ihop denna. Otto blev super nöjd.


För att kunna sätta på hjulen står tårtan på en bricka som är lika stor som tårtan och är "upphöjd" med en liten form. Hjulen är munkar som jag klätt in med svart sugarpaste.

Fler födelsedagstårtor

Lille Oscar var väldigt nöjd med att få bjuda på brandbilstårta på sitt kalas.



Tårtan är fylld med vaniljkräm och blåbärsmousse.

Här kommer Bolibompadraken...

...med magen full av chokladmousse
Denna tårta gjorde jag till sonens födelsedag.

Huvudet och svansen är sockerkaka som jag format och sedan täckt med sugarpaste. Magen är fylld med vitchokladmousse och mjökchokladfluff.