söndag 4 september 2011

Wienernougatmousse

Väldigt god som fyllning i chokladtårtor. Mandeln gör moussen lite "chunky"och gör att nougaten får wienernougat touch. Receptet räcker som ett lager fyllning i en tårta (ca 24cm). 

2-3 dubbelnougat (50g st)
Mandelspån
3 dl grädde

Vispa grädden. Smält nougaten över vattenbad och låt svalna något. Häll nougaten över grädden och blanda till en jämn smet. Häll i mandel efter smak och blanda om igen.

Mjuk chokladkaka

Den här härliga chokladkakan blev saftig, kompakt och väldigt chokladig. Den fick en väldigt bra höjd också vilket gjorde att jag lyckades skära ut 4 tårtbottnar per kaka. Hittade den på Toves blogg, och kan inte låta bli att kopiera det rakt av eftersom den är så bra uppdelad beroende på vilken storlek på form man har. Jag har provat receptet på 22cm och 25 cm och det blev super bra. 

Vispa smör, socker och vanilj till en jämn och pösig massa. Knäck i ett ägg i taget under omvispning. Blanda ihop alla torra ingredienser i en egen skål. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med filmjölken medan du blandar. Se till att allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i en smord form och grädda långt ner i ugnen på 180° enligt tiden i tabellen. Prova med en sticka, blir den inte kladdig är kakan klar. 


Rund form (inre diameter)
15 cm
18 cm
20 cm
22 cm
25 cm
28 cm
30 cm
Smör, rumsvarmt
90 g
140 g
165 g
185 g
225 g
325 g
465 g
Socker 
165 g
250 g
300 g
330 g
410 g
570 g
660 g
Vaniljpulver
1 tsk
1,5 tsk
2 tsk
2,5 tsk
3 tsk
4 tsk
5 tsk
Ägg
2
2
3
3
4
5
6
Mjöl
155 g
220 g
265 g
300 g
375 g
475 g
595 g
Bakpulver
1/3 tsk
1/3 tsk
½ tsk
½ tsk
¾ tsk
¾ tsk
1 tsk
Bikarbonat
½ tsk
¾ tsk
1 tsk
1½ tsk
1 ¾ tsk
2 ¼ tsk
2½ tsk
Kakaopulver
40 g
60 g
70 g
80 g
90 g
110 g
120 g
Filmjölk
140 ml
210 ml
250 ml
280 ml
350 ml
500 ml
560 ml
Tid i ugnen (180 grader C)
50 min
1 h
1 h 10 min
1 h 15 min
1 h 20 min
1 h 30 min
1 h 40 min

fredag 2 september 2011

Skit också!

Tänkte att jag för en gångs skull skulle vara förberedd inför helgens tårtbak genom att börja redan på förmiddagen i dag. Sagt och gjort och så hade jag en fin chokladbotten som stod på diskbänken för att svalna. Eftersom det är flera tårtor på gång här så var jag tvungen att ha formen som kakan stod i. När jag lossade kakan tyckte jag att den var lite väl kladdig i botten så jag la in den på eftervärmen i ugnen för att "torka" till. Det är nu det går åt pipan.... Jag drar igång bak nummer två och sätter på ugnen på 175° igen, glömmer kakan som torkar i ugnen och när jag ca 40 min senare skall in med kaka nummer två ligger en svart förkolnad sak i ugnen.


Säger det igen, Skit också! Är tillbaka på ruta ett med resultatet att jag måste stressa iväg till en affär för att handla eftersom ingredienserna förmodligen inte räcker till ett bak till :-(

tisdag 30 augusti 2011

Höstlöv och pumpor!

Hösten börjar göra sig påmind, särskilt på morgnarna då det börjar bli lite kyligt. Som lite inspiration till höst bak visar jag här en pumpa-tårta. Jag bakade denna tårtan till min fars födelsedag förra året. Han fyller år i slutet av oktober så pumptemat var givet.  


Dekorationerna är gjorda i sugarpaste förutom de bruna löven som är choklad. Penslade murgrönablad med olja och sedan med smält choklad. Efter att chokladen stelnat drogs bladen bort. Det var inte helt enkellt, för bladen lossnade inte så lätt som jag trott. Det blev en hel del pill med att få bort hela bladet. 

Runt om tårtan ligger krossade digestivekex för att symbolisera jord. 

Tårtan är fylld med chokladfluff gjord på vit och mörk choklad.

Fluff!

Fluff är grädde som blandats med smält choklad. Det blir en enklare variant på mousse och det enda man måste tänka på är att grädden absolut inte får koka. Helst bör man göra smeten kvällen innan den skall användas eftersom den måste bli helt kall innan man kan vispa den.

Man gör fluff genom att smälta 200 g choklad och blanda med 2 dl ovispad grädde. Detta går att göra i en kastrull men man måste passa hela tiden  och röra om så att det inte börjar koka. När allt är blandat ställer man in smeten i kylen. När smeten är helt kall, vilket tar ca 6 h i kylen, vispas smeten fluffig med elvisp. Fluff fungerar jätte bra som fyllning i tårta, men också som efterrätt, precis som den är.

Fluff går att göra med alla möjliga smaker. Allt man kan smälta i en kastrull går att blanda med grädden, tex Ahlgrensbilar, gele och skumgodis. Om man använder annat godis än choklad skall man ta lite mindre mängd av godiset. Även med choklad går att variera massor genom att använda tex Toblerone, Japp, Dumle eller Polly.

torsdag 25 augusti 2011

Jobb jobb jobb

Tillbaka på jobbet efter lång semester. Massor av projekt som pågår och som skall påbörjas vilket gör att jag inte hinner med att baka så mycket. Eller inte alls skulle jag väl kunna säga.... trist. Men snart kommer det en massa födelsedagar och då blir det andra bullar (ha ha). Barnen har redan börjat klura på vilka teman de vill ha på sina tårtor. Ser fram emot en bakrik höst!

lördag 20 augusti 2011

Min tårta kom med i Hembakt nr5!

Har fått många frågor om hur det gick för mig i tävlingen jag var med i under våren. Det var tidningen Hembakat som anordnade tävlingen "Baka ett sommar minne". Jag vann inte men jag kom till finalen som avgjordes av en jurry och jag fick mitt bidrag presenterat i Hembakat nr 5. Vann gjorde Lisa som gör helt fantastiska kreationer, titta in på hennes blogg sockerrus


Stort Grattis Lisa!

onsdag 17 augusti 2011

I morgon blir det spontan fika på jobbet!

Det har muttrats på jobbet om att det fikas för sällan därför tänkte jag överaska mina kollegor med hallon och vanilj cupcakes. 



Jag blandade i lite frysta hallon i vaniljmuffins smeten och det blev väldigt gott. Ja, det är klart att jag har tjuvsmakat en muffins redan ;-) Jag skar av hatten och delade den på två innan jag spritsade vaniljglasyr längs kanten. Hatten lade jag sedan till baka som ett V och spritsade mer glasyr i springan. Sist strödde jag över små kulströssel. 

Vaniljglasyr!

250g florsocker, siktat
80g smör, rumsvarmt
0,25 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver

Vispa ihop florsocker med smör till grynig massa. Häll i vaniljsocker och sedan mjölken lite i taget i socker och smörblandningen. Vispa under tiden lite försiktigt och när all mjök är ihälld höjer du hastigheten på vispen. Vispa tills du fått en lätt och fluffig glasyr. Ju längre man vispar desto fluffigare glasyr. Vill man ha lite färg i går det bra. Blanda i lite i taget så att det blir lagom mycket färgat.

Passar bra som topping på cupcakes av alla slag.   

Vaniljcupcakes!

Detta är ett av mina favorit recept på vaniljcupcakes eller vaniljmuffins om man heller vill kalla dem så. Receptet är tagit från Hummingbird Bakery. Muffinsarna blir saftiga och luftiga och passar bra med både choklad- och vaniljglasyr


Receptet ger 12 normal stora muffinsar.

120g (2dl) mjöl
140g (1,5dl) socker
1,5 tsk bakpulver
50g smör (jag använder alltid saltat smör, annars bör man hälla i en nypa salt)
1,25 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljpulver

Blanda mjöl, socker, bakpulver och rumsvarmt smör i en bunke och vispa ihop på låg hastighet tills smöret finfördelats till grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills allt blandats ihop till en smet (blir kanske med som en kletig deg ;-) Vispa ihop ägget med resten av mjölken och vaniljsockret och häll sedan ner det i smeten. Vispa tills smeten är väl blandad och slät.

Skeda upp smeten i muffinsformar. Fyll dem till 2/3. Bästa resultat får man om en formarna står i en muffinsplåt. Grädda i ugnen i ca 20 min eller tills bakverken är gyllenbruna. Jag brukar ställa formarna långt ner i ugnen för att undvika att muffinsarna blir för gräddade på toppen. 

söndag 14 augusti 2011

Hello Kitty tårta till Nora 4 år!

Grattis Nora som fyller 4 år idag. Hon har länge gått och pratat om att hon vill ha en Hello Kitty tårta när hon fyller år. Hoppas att hon inte blir besviken. Skall strax leverera tårtan till kalaset. Jag tycker alltid det är lite pirrigt så här innan, kommer tårtan hålla under transporten, ser den ut som förväntat och kommer folk att tycka den är god osv. Hittills har ingen varit besviken så det är bara att hålla tummarna att det går vägen denna gången med.





Tårtan innehåller hallongrädde och chokladmousse och är spacklad med marängsmörkräm.

lördag 13 augusti 2011

Marängsmörkräm

Blev sugen på att prova på marängsmörkräm, efter att jag fick smaka detta av min tårtbakande vän Agnes. Använde mig av ett recept från Leilas "A piece of cake". Det var reletivt lätt att göra och är inte riktigt lika sött som vanlig smörkräm.  

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör
Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfri skål. Vispa massan kraftigt över ett kokande vattenbad tills marängen tjocknat och sockret smällt. När märngen når ca 65° är det färdigt. Ta bort smeten från värmen och fortsätt vispa med hög hastighet tills marängen svalnat. Klicka i smöret i omgångar under långsam vispning. Om smeten är för varm smälter smöret och det blir bara soppa av allt. 


onsdag 10 augusti 2011

Hello Kitty!

Äntligen ska jag få baka en Hello Kitty tårta! Det har blivit mest bilar och andra fordon till min pojkars födelsedagar så det skall bli superkul att få göra något typiskt tjejigt. Har gjort tårtbottnarna i kväll och ser fram emot att få dekorera på lördag. Det var ett tag sedan det blev något bakat här i huset så det skall bli jätte kul.

onsdag 3 augusti 2011

Doptårta till Oscar!

 Eftersom jag i går visade upp det som jag gjorde under min första kurs tänkte jag att jag kan visa den första riktiga tårtan jag gjorde. 

Till sonens dop gjorde jag denna tårta. 
 Det blev tre likadana och innehöll, som nästan alla mina tårtor, hallonmousse och vitchoklad mousse. Tror att jag till denna tårta gjorde chokladbottnar enligt lika-delar-receptet. Tårtan är spacklad med grädde och täckt med sugarpaste. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste.


tisdag 2 augusti 2011

3 år som tårtdekoratör!

Nu är det tre år sedan gick jag min första kurs i tårtdekorering. Kursen hölls av Sofia på Dekorera Mera, som tyvärr har lagt ner sin verksamhet. Vi fick lära oss att spritsa, täcka tårta med sugarpaste och dekorera med olika tekniker.


Så här blev min övningstårta, en frigolit-tårta inklädd i sugarpaste. Ville ju prova på så många olika dekorationer som möjligt eftersom det var utbildning så resultatet blev kanske något överdekorerat ;-)

 En lilja på torkning.
 Olika spritstekniker med olika tyllar. 

lördag 16 juli 2011

Semifreddo på hallon och apelsin.

Nu har jag äntligen provat att göra egen semifreddo som jag annars bara fått på restaurang. Hade ett recept som jag ryckt ur någon mat tidning (Buffé tror jag) för länge sedan. I går hittade jag det och tänkte att det är nu eller aldrig.

Botten består av:
3 dl mixade hasselnötter
3 dl florsocker
3 äggvitor
1 msk olja till formen

Blanda 2,5 dl hasselnötter med florsocker. Dela ägget och vispa äggvitorna (spar gulorna till fyllningen) till hårt skum och vänd försiktigt ner nötblandningen. Klipp ut en rundel i bakplåtspapper lika stor som botten i springformen (jag anv 26 cm form men tror att det blir bättre med en något mindre). Lägg pappret i formen och pensla med olja. Bred ut nötmarängmassan i formen och häll över resten av nötterna på toppen. Grädda mitt i ugnen på 225° tills kakan hårdnat, ca 12-15 min. Ta ur kakan ur formen och dela, om möjligt, kakan i två (min blev för tunn för att dela så jag struntade i det, blev bra ändå;-) Låt svalna.

Fyllningen:
3 gelatinblad
2 dl grädde
3 äggulor
2 dl socker
2 dl frysta men tinade hallon
1 tsk rivet apelsinskal
1 dl pressad apelsin

Blötlägg gelatinbladen och vispa grädden hårt. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Smält gelatinet enligt anvisningarna på paketet och vispa därefter ner det i äggblandningen. Blanda ner hallon, apelsinsaft och skal. Vänd därefter ner grädden försiktigt. 
Lägg tillbaka nötbottnen i formen och bred ut fyllningen. Om man fick till två delar av botten så lägger man på toppenbiten högst upp. Ställ in kakan i frysen i minst 2 timmar. Låt kakan tina 10 min innan servering så blir den så där lagom hård. Dekorera med färska hallon.

onsdag 13 juli 2011

Kakbuffé på Taxinge slott

Har länge velat åka till Taxinge Slott eftersom jag hört så mycket om deras kakbuffé. I går hade vi vägarna förbi och jag fick äntligen se buffén med egna ögon. 

Här är bara en liten del av buffén som innehöll alla möjliga kända och okända bakverk i olika former och färger. Allt såg mycket fräscht och läckert ut. Det enda som var synd var att det var att bitarna var rejält tilltagna och man skulle inte orka äta av för många olika sorter ;-)


Det här var vad vi plockade åt oss och alla var mycket nöjda med sina val. Att vädret var perfekt och fikabordet stod  i slottets trädgård med magnifik utsikt över vattnet gjorde inte upplevelsen sämre! 

Ny inspiration för sommarbakandet!

måndag 11 juli 2011

Orrbergakakan - Sommarens bästa recept!

Jag kallar den Orrbergakaka eftesom vi ofta gör den när vi är i sommarstugan som kallas Orrberga. Ser inte mycket ut för världen men är super god. Det bästa förutom smaken är att den är otroligt enkel att göra och det det går snabbt som attan. Funkar mycket bra att slänga ihop om man får oväntat fika besök.



100 g Smör (normal saltat)
1 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
mandelspån

Smält smöret. Rör ihop ägg med socker. Blanda i mjölet och tillsist smöret. Häll smeten i en smord och "bröad" form. (Jag brukar använda mjöl eller endast smörja med smör. Går lika bra) Strö över mandelspån. Grädda på 175° i ugnen i 12-15 min. 

Kakan blir ganska tunn eftersom det inte är något bakpulver i. Har man inte mandelspån, kan man använda hackad mandel (som jag gjort här), russin eller kokos. 



Ett tårtfat som inte tar någon plats!

Det här smarta tårtfatet hittade jag i en butik i Tyskland.
    
 

Det är gjort av kartong och man köper det som ett platt paket.


Sen är det bara att sätta ihop det när man vill ha ett fat på fot. Plattan har olika motiv på sidorna så kan man välja vilket som passar bäst. 

Eftersom jag inte har, enligt mig, tillräckligt med skåp i köket är detta en bra koncept hos mig.

lördag 2 juli 2011

På kurs...

Det har inte blivit något bakande på ett tag nu. Är instruktör på en kurs i underbara Höllviken, i Skåne. Misströsta inte, jag är snart i baktagen igen!

Bilden är lånad från Ljungheda bed & breakfast, vandrarhemsguiden.com