söndag 4 september 2011

Mjuk chokladkaka

Den här härliga chokladkakan blev saftig, kompakt och väldigt chokladig. Den fick en väldigt bra höjd också vilket gjorde att jag lyckades skära ut 4 tårtbottnar per kaka. Hittade den på Toves blogg, och kan inte låta bli att kopiera det rakt av eftersom den är så bra uppdelad beroende på vilken storlek på form man har. Jag har provat receptet på 22cm och 25 cm och det blev super bra. 

Vispa smör, socker och vanilj till en jämn och pösig massa. Knäck i ett ägg i taget under omvispning. Blanda ihop alla torra ingredienser i en egen skål. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med filmjölken medan du blandar. Se till att allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i en smord form och grädda långt ner i ugnen på 180° enligt tiden i tabellen. Prova med en sticka, blir den inte kladdig är kakan klar. 


Rund form (inre diameter)
15 cm
18 cm
20 cm
22 cm
25 cm
28 cm
30 cm
Smör, rumsvarmt
90 g
140 g
165 g
185 g
225 g
325 g
465 g
Socker 
165 g
250 g
300 g
330 g
410 g
570 g
660 g
Vaniljpulver
1 tsk
1,5 tsk
2 tsk
2,5 tsk
3 tsk
4 tsk
5 tsk
Ägg
2
2
3
3
4
5
6
Mjöl
155 g
220 g
265 g
300 g
375 g
475 g
595 g
Bakpulver
1/3 tsk
1/3 tsk
½ tsk
½ tsk
¾ tsk
¾ tsk
1 tsk
Bikarbonat
½ tsk
¾ tsk
1 tsk
1½ tsk
1 ¾ tsk
2 ¼ tsk
2½ tsk
Kakaopulver
40 g
60 g
70 g
80 g
90 g
110 g
120 g
Filmjölk
140 ml
210 ml
250 ml
280 ml
350 ml
500 ml
560 ml
Tid i ugnen (180 grader C)
50 min
1 h
1 h 10 min
1 h 15 min
1 h 20 min
1 h 30 min
1 h 40 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar