Den här härliga chokladkakan blev saftig, kompakt och väldigt chokladig. Den fick en väldigt bra höjd också vilket gjorde att jag lyckades skära ut 4 tårtbottnar per kaka. Hittade den på Toves blogg, och kan inte låta bli att kopiera det rakt av eftersom den är så bra uppdelad beroende på vilken storlek på form man har. Jag har provat receptet på 22cm och 25 cm och det blev super bra.
Vispa smör, socker och vanilj till en jämn och pösig massa. Knäck i ett ägg i taget under omvispning. Blanda ihop alla torra ingredienser i en egen skål. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med filmjölken medan du blandar. Se till att allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i en smord form och grädda långt ner i ugnen på 180° enligt tiden i tabellen. Prova med en sticka, blir den inte kladdig är kakan klar.
Rund form (inre diameter)
|
15 cm
|
18 cm
|
20 cm
|
22 cm
|
25 cm
|
28 cm
|
30 cm
|
Smör, rumsvarmt
|
90 g
|
140 g
|
165 g
|
185 g
|
225 g
|
325 g
|
465 g
|
Socker
|
165 g
|
250 g
|
300 g
|
330 g
|
410 g
|
570 g
|
660 g
|
Vaniljpulver
|
1 tsk
|
1,5 tsk
|
2 tsk
|
2,5 tsk
|
3 tsk
|
4 tsk
|
5 tsk
|
Ägg
|
2
|
2
|
3
|
3
|
4
|
5
|
6
|
Mjöl
|
155 g
|
220 g
|
265 g
|
300 g
|
375 g
|
475 g
|
595 g
|
Bakpulver
|
1/3 tsk
|
1/3 tsk
|
½ tsk
|
½ tsk
|
¾ tsk
|
¾ tsk
|
1 tsk
|
Bikarbonat
|
½ tsk
|
¾ tsk
|
1 tsk
|
1½ tsk
|
1 ¾ tsk
|
2 ¼ tsk
|
2½ tsk
|
Kakaopulver
|
40 g
|
60 g
|
70 g
|
80 g
|
90 g
|
110 g
|
120 g
|
Filmjölk
|
140 ml
|
210 ml
|
250 ml
|
280 ml
|
350 ml
|
500 ml
|
560 ml
|
Tid i ugnen (180 grader C)
|
50 min
|
1 h
|
1 h 10 min
|
1 h 15 min
|
1 h 20 min
|
1 h 30 min
|
1 h 40 min
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar