söndag 26 augusti 2012

Hawaii cake

Igår var vi bjudna på kräftskiva med Hawaii-tema. Vi satt ute i trädgården som var dekorerad med blommor, ljusslingor, facklor och lycktor. Jätte mysigt och jätte trevligt. Att Sensommaren bjöd på fantastiskt väder gjorde ju inte saken sämre!

Jag erbjöd mig att ordna något sött till kaffet och självklart fick det bli Hawaii blommor (hibiskusblommor) och palmblad.


Red velvet cake med cream cheese frosting (har blivit lite av en favorit när jag skall baka :)

fredag 24 augusti 2012

Fredagsfikat har börjat

På mitt jobb turas vi om att bjuda på fika på fredagarna. I dag var det min tur tillsammans med min kollega Anders. Jag hade inte möjlighet att baka tills idag så vi kom överens om att han skulle baka och jag dekorera bakverket. Ett mycket lyckat samarbete!


Tråkigt nog för Anders del så var det ingen som trodde på att det var han som bakat, så jag fick oförtjänt cred för hela kakan. Anders chokladkaka tillsammans med mitt bidrag, choklad frosting och blommor i sugar paste, blev i alla fall succé och nu är ribban satt för kommande fredagsfikan ;-)

tisdag 31 juli 2012

Chokladmaränger

Det ser ju så smarrigt ut med chokladmarränger tycker jag. När vi gjorde bearnaisesås hemma i helgen fick jag några äggvitor över och tänkte att det var ett bra tillfälle att prova på att göra egna. Väldigt enkelt måste jag säga och de blev jätte goda.


3 äggvitor
0,5  + 2 dl socker
100 g mörk choklad

Smält chokladen. Vipsa äggvitorna med 0,5 dl socker till fluffigt skum. Viktigt att bunken och visparna är rena och torra. Tillsätt 2 dl socker till och fortsätt att vispa tills smeten är fast och man kan forma den utan att den flyter ut. Ringla chokladen över marängsmeten. Se till att få med både choklad och marängsmet när smeten tas ur bunken. Blandar man runt chokladen i smeten blir det bara brunt och inte randigt. Klicka ut maränger i valfri storlek på bakplåtspapper. Jag fick ut ca 15 maränger men det går ju att göra större också (eller mindre). Grädda i 175° i ca 1,5 h. Marängerna kan stå kvar på eftervärmen ett tag till om man vill ha dem riktigt spröda. 

tisdag 17 juli 2012

Marmelad på Rabarber & Ingefära

Jag har en fantastisk rabarberplanta växandes i min trädgård. Resten av familjen är sådär måttligt förtjusta i rabarberpaj så jag kände att det var dags att prova något nytt. Marmelad gjord på rabarber och ingefära fick det bli.

En bra gå-bort-present!

4 stora rabarberstjälkar
1 tumstor bit färsk ingefära
1/2 vaniljstång
Saften av 1 citron
1/2 dl vatten
1 kg syltsocker

Skär skalad rabarber i små bitar och skiva ingefäran tunt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda allt detta tillsammans med citronsaft och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills rabarbern börjar bli mjuk. Tillsätt sockret, rör om och koka utan lock i några minuter. Lyft ur vaniljstången och låt marmeladen svalna lite. Häll över marmeladen på burk.

Receptet hittade jag i Leilas "a pice of cake". Jag hade ingen vaniljstång utan använde 2 tsk vaniljpulver i stället. Den exakta mängden rabarber var lite diffus tyckte jag - 4 stora rabarberstjälkar - allt är ju relativt :) När sockret skulle hällas i smakade jag och efter att hälften hällts i var jag nöjd, så mitt tips är att smaka sig fram. Sötheten är ju lite en smak sak också.

söndag 15 juli 2012

Brownietårta med hallon mousse

I tidningen ICA Buffé hittade jag recept på en Brownietårta med hallonmousse som såg så god ut att jag var tvungen att prova. Den var också verkligen god, hallon och choklad är ju en klassisk kombination. Riktigt lyckad blev browniebotten, moussen fick ett något grynigt utseende men det var inget fel på konsistensen (vet inte riktigt vad som gick snett)


Väl värd att göra igen och kan tänka mig att den även blir god med passionsmousse. 
Recept hittar du här

Midsommartårta

Min vän Ann fyllde år på midsommarafton i år och bjöd in till picnic i solen för firande i det gröna.


Ann bjöd oss på den här helt underbara jordgubbstårtan! Vill du se mer av Anns härliga bakverk så har hon en egen blogg här

lördag 16 juni 2012

Quiltad tårta till mor

Min mamma är jätte duktig på att sy och har länge hållit på med quiltning  och lapptäcken så en lapptäckstårta fick det bli på hennes födelsedag. 


Lapptäcket gjorde jag genom att skära ut små fyrkanter i fyra färger och lägga ihop dem i ett mönster. Först försökte jag sammanfoga dem genom att kavla försiktigt ovanpå men det fungerade inte så jag kavlade ut en tunn bit sugarpaste och lade ovanpå så att jag kunde vända hela "lapptäcket". Jag snyggade till kanterna så att den undre biten inte syntes och quiltade mönster med hjälp av en "sporre" (sporre används när man skall överföra mönster till tyg. Ser ut som en liten pizzaskärare fast med en hackig knivrulle) Alla dekorationer är gjorda i sugarpaste och marsipan.

Tårtan är en klassisk princesstårta (vaniljkräm och grädde på ljus sockerkaksbotten) Tårkan är klädd i sugarpast blandat med mandelmassa. Fungerade så där... Sugarpasten tappade elasticitet och blev lite väl grov i strukturen. Anledningen att jag provade var att jag köpte fel, skulle haft marsipan att blanda med. Nu har jag provat och det blev gott men förlorade i stilpoäng ;-) 


torsdag 24 maj 2012

Mercedes-tårta till 70-åring

Fick en beställning på en tårta från en vän till familjen till hans 70-årsdag. Temat var inte svårt, så länge jag kan minnas har han kört mercedes så en mercedes-tårta fick det bli!


Tårtbotten lika-delar, fylld med hallonmousse och o'bojgrädde. Spacklad med grädde och täck med sugarpaste. Dekorationerna är också gjorda i sugarpaste.

O'bojgrädde

En god fyllning till tårta som är väldigt enkel att göra är O'bojgrädde. 

Vispa lagom mängd grädde och blanda sedan i o'bojpulver. Man kan ha i ganska mycket för att känna chokladsmaken ordentligt. Rör tills det blandat sig ordentligt. Tycker man att o'bojgrädden är för lös går det att fortsätta vispa efter att o'bojen blandats i. 

Som sagt - gott, enkelt och snabb fixat!

onsdag 23 maj 2012

Födelsedagstårta till mig själv

Har inte bakat på ett tag men så fyllde jag ju år i förra veckan och då måste man ju bjuda på lite smarrigt födelsedagsfika. Det blev en Red Velvet Cake med färskost frosting. Red Velvet cake har blivit lite av en favorit för mig just nu och färskostfrosting blir inte så sötsliskig som "vanlig frosting" tack vare philadelfiaosten.  


Delade kakan på tre bottnar och bredde färskost frosting mellan. Lade också till lite rårörda hallon ovanpå frostingen. Blev väldigt gott och kompletterade den söta smaken på ett bra sätt. 

Rosorna är gjorda i röd marsipan. Bladen är färsk mynta. Såg så tråkigt ut utan blad och eftersom jag inte hade grön marsipan att tillgå så kom myntaplantan väl till pass.

Red Velvet Cake


60g smör
150g socker
1 ägg
1,5 msk kakao
1,5 msk röd hushållsfärg
0,5 tsk vaniljpulver
1,25 dl filmjölk
150g mjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 °C
Vispa samman smör och socker med elvisp. Tillsätt ägget och vispa tills allt är välblandat. Blanda kakao, röd hushållsfärg och vaniljsocker och blanda sedan ner allt i smörblandningen. Vispa tills dess att smeten fått en jämn färg. Vispa ner hälften av filmjölken med låghastighet på elvispen, därefter blandas hälften av mjölet ner. Tillsätt sedan resten av filmjölk och mjöl. Öka hastigheten på vispen och vispa tills smeten blivit slät. Blanda i salt, vinäger och bikarbonat och vispa någon minut till.

Fyll en smord form, ca 20 cm i diameter, med smeten. Grädda på 175°, långt ner i ugnen i ca 25-35 min. Prova med en sticka, om det inte fastna smet på stickan är kakan färdig 

Det passar väldigt bra med färskost frosting till om man vill ha mer än en sockerkaka. 

måndag 16 april 2012

Vår tårta eller en Vårtårta

För att fira in våren bakade jag den här tussilagotårtan till jobbet. 


Tårtan består av white velvet cake med ett lager nutella och ett lager rårörda hallon. Tårtan är spacklad med chokladganch frosting. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och spritsad med grön kristyr.

Tårtan blev stående en dag extra i kylen innan jag fick tillfälle att bjuda på den. Lite nervös var jag att den skulle ha blivit torr eller för sunkig eller något men den var väldigt god trots väntan. Kompakt men fortfarande saftig. Nu var det ju ingen grädde som kunde smälta eller surna men jag var lite orolig att frostingen skulle upplevas hård och torr men alla tyckte den var jätte god!


Tanken var att det skulle se som tussilago och gräs som börjat växa upp ut jord och lera, maken trodde jag gjort en hösttårta med kantareller... Ja, ja, vad vet han om bakning ;-)

tisdag 10 april 2012

Kristyr

Kristyr kan användas till så mycket mer än för dekorering av peppeakakshus och hjärtan i juletid. Kristyr är enkelt att göra och smeten håller sig i upp till tre månader i lufttät burk i rumstemperatur. Med andra ord kan man ha smet i olika färger stående hemma och snabbt spritsa ut dekorering på sina bakverk när man får oväntat besök. Man kan även spritsa ut blommor i förväg, låta torka och förvara i burk. Dessa håller sig hur länge som helst och kan "slängas" på vilka bakverk som helst. Du kommer garanterat imponera på dina gäster trots att det egentligen är så enkelt.


Recept:
500 g florsocker
2,5 msk äggvitepulver
5 msk varmt vatten

Blanda äggvitepulver med vattnet och sedan hälften av florsockret. Rör ihop smeten med degkrokarna till elvispen eller i Kitchen Aid (om du är en av de lyckliga ägarna till en sådan;) Häll portionsvis ner det resterande florsockret och rör i ca 10 min. Anledningen till att man ej skall vispa är att det kommer i för mycket luft i kristyren. Det kan då bildas luftbubblor när du spritsar vilket gör dekorationerna sköra. Använd en sprits med tyll (spritsmunstycke) för önskat motiv. Kristyr kan färgas till massor av färger och görs lättast med pastafärg i önskad nyans.
Här har jag använt Wiltons tyll nr 233 för att spritsa gräs runt kanten på en tårta.

måndag 9 april 2012

Hastbullar - bra mellanmålsfika

När jag var liten bakade min mamma dessa bullar ganska ofta. Enkla att göra och eftersom de inte behöver jäsa så går det fort. Hon bakade dem ofta på morgonen innan vi skulle ut med båten, på picknick eller någon annanstans när det var gått med lite fika. Själv har jag inte kommit mig för att baka några själv förrän nu när vi skulle upp till fjällen. Frös in de bullar som inte gick åt och de kommer att vara perfekta som lite lyxigare mellanmål till barnen. 


Receptet räcker till ca 20 bullar men när du ändå bakar, gör dubbel sats och frys in!

Det här behöver du:
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl socker
1/2 tsk kardemummakärnor
100 g smör
1 ägg
2 dl mjölk

pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
ev hackad mandel

Blanda ihop mjöl, bakpulver, socker och nystött kardemumma (man kan ta färdigmalen kardemumma, men att själv krossa kardemumma i en mortel blir så mycket godare och dessutom så luktar det underbart i köket efteråt) Finfördela smöret i mjölblandningen. 

Tillsätt ägget och mjölken och blanda raskt ihop till en deg. Den skall vara rätt så kletig då är det rätt. 

Klicka ut degen i bullformar. Man kan klicka ut degen direkt på ett bakplåtspapper men då flyter bullarna ut lite mer. Pensla men ägg och strö på pärlsocker och ev mandel. Det går också att hoppa över dekoren helt.

Grädda mitt i ugnen på 225° i ca 10 min tills bullarna fått fin färg.

tisdag 13 mars 2012

Citronmarängpaj

En favoritpaj som jag tycker passar speciellt bra så här på vårkanten. Den här pajen har ett tjockt marängtäcke som balanserar upp den syrliga citronkrämen. Det är bra att vara förberedd när man skall göra den här pajen eftersom de olika momenten tar sin lilla tid. 
Receptet är beräknat till en 23 cm stor pajform och räcker till 10-12 pers. 


Första gången jag provade att göra denna paj hade jag inte läst igenom hela receptet. Hade jag gjort det hade jag insett att jag inte skulle hinna få den klar innan gästerna kom. Men detta insåg jag när jag redan stod där med en halvfärdig paj och ingen reservefterrätt. Jag hoppade över vissa av "vilo" momenten i receptet och turbokylde i frysen. Det fungerar men rekommenderas inte. Pajen blir så mycket godare om den får goa till sig och svalna ordentligt.


Pajskal
260g mjöl
1/2 tsk salt
110 g smör

Blanda samman ingredienserna i en bunke med elvisp eller förhand. Tillsätt en matsked vatten och knåda in och sedan ytterligare en matsked och knåda in till degen är fast och blank. Känns degen torr kan man ta ytterligare lite vatten. Låt degen vila i plastfolie ca 1 timme. 

Kavla ut degen och lägg den i en 23cm pajform. Det går bra att trycka ut den i formen också, beror på hur jämntjock man vill ha den. Grädda i ugnen på 175° i 20 min. Eftersom pajskalet endast förgräddas skall det vara blekt och "ogräddat" i mitten.

Citronkräm
8 äggulor
2 burkar á 400g kondenserad mjölk 
saft och rivet skal från 8 citroner

Sätt ugnen på 150°. Vispa försiktigt samman mjölk, citronsaft och skal med ballongvisp. Smeten tjocknar av sig själv. Häll smeten i pajskalet och grädda i 20-30 min. Fyllningen skall kännas fast men mjuk (inte lös). Låt pajen kallna (och helst om tid finnes stå i kylen över natten.) 

Italienskt marängtäcke
230g socker
4 äggvitor
1/2 tsk vaniljsocker

(Det här är en halv sats från orginalreceptet som jag tycker räcker mer än väl)
Häll sockret i en liten kastrull. Häll på vatten så att det precis täcker. Koka blandningen på medelvärme. Undertiden vispa äggvitor till lätt skum. Sockerlagen är klar när konsistensen är sirapslik och kulprov* kan göras. Häll långsamt ner sockerlagen i äggvitorna medan du vispar kraftigt. Fortsätt vispa 10-15 min med hög hastighet eller tills smeten blivit ca tre gånger så stor. Sänk hastigheten på vispen och vispa någon minut till.

Skeda över marängsmeten över citronpajen så att den täcks helt. Mönster i smeten skapar du enkelt med baksidan på skeden. Virvlar, toppar, ränder, hur den skall se ut är en smaksak. Grädda i ugnen ca 20 min tills marängen är gyllenbrun. Låt pajen kallna innan servering. 


*Kulprov: När sockerlagen kokat samman till sirapsliknande konsistens doppas en sked i lagen. Stoppa genast skeden i ett glas kallt vatten. Sockerlagen stelnar i vattnet och om du kan forma en mjuk kula av sockret är det färdigt. Ta då genast av sockerlagen från plattan eftersom det går snabbt att överkoka lagen. Tänk på att sockerlagen är mycket varm.


onsdag 29 februari 2012

Chocolate frosting

Krämig och god chokladfrosting. Passar perfekt som topping till chokladmuffins men också till kladdkaka. När jag använder den till kladdkakan brukar jag blanda i lite kokos i frostingen. 


100g Philadelphiaost (eller annan cream cheese)
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe (ej varmt)

Rör ihop Philadelphiaosten och smöret med resten av de torra ingredienserna. Häll sist i rumsvarmt kaffe och blanda väl. Spritsa eller bred ut frostingen på bakverket.


tisdag 28 februari 2012

Choklad cupcakes

Klart det skall vara lite cupcakes så här en vanlig tisdag. Lite lyx i vardagen skadar aldrig.


Choklad muffins med chokladfrosting. Blommorna är gjorda i sugarpaste. 

Chokladmuffins

Ett härligt recept på chokladmuffins som blir sådär lagom saftiga, ett mellanting mellan muffins och kladdkaka. Ät dem som de är eller toppa med chokladfrosting.

100g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Ställ upp formar på en plåt. Smeten räcker till ca 15 normalstora muffins. Smält smöret och låt det svalna. Vispa undertiden ägg och socker poröst. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till sist i smöret. Fördela smeten i muffinsformarna men fyll dem inte till mer än till 3/4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

fredag 24 februari 2012

Chokladfontän i Dubai

Måste bara visa den här härliga chokladfontänen som stod på fikabordet på Hilton Hotell i Dubai.

 

Vindruvor, ananas, banan, jordgubbar, kiwi och marshmallow var några av de tillbehör man kunde doppa i vit eller mörk choklad, eller kanske båda.

Visst blir man sugen på att doppa fingret för ett snabbsmak ;-)

söndag 19 februari 2012

Angry Birds

Tankarna på att göra en Angry Birds tårta har funnits ett tag men har inte hittat rätt tillfälle för ett sådant tema... Förrens nu när maken fyllde år.


Jätte kul tema faktiskt och hade det funnits mer tid hade man kunnat göra fler detaljer men den här bakade, fyllde och dekorerade jag på en kväll för att sedan äta den dagen efter. Det är en klassisk princesstårta som döljer sig under sugarpasten, dvs ljus tårtbotten, vaniljkräm och grädde. Alla dekorationer är gjorda i sugarpaste. Ställningen till grisarna är minikexchoklad sammanfogade med "spagettistumpar" av okokt spagetti.