tisdag 10 april 2012

Kristyr

Kristyr kan användas till så mycket mer än för dekorering av peppeakakshus och hjärtan i juletid. Kristyr är enkelt att göra och smeten håller sig i upp till tre månader i lufttät burk i rumstemperatur. Med andra ord kan man ha smet i olika färger stående hemma och snabbt spritsa ut dekorering på sina bakverk när man får oväntat besök. Man kan även spritsa ut blommor i förväg, låta torka och förvara i burk. Dessa håller sig hur länge som helst och kan "slängas" på vilka bakverk som helst. Du kommer garanterat imponera på dina gäster trots att det egentligen är så enkelt.


Recept:
500 g florsocker
2,5 msk äggvitepulver
5 msk varmt vatten

Blanda äggvitepulver med vattnet och sedan hälften av florsockret. Rör ihop smeten med degkrokarna till elvispen eller i Kitchen Aid (om du är en av de lyckliga ägarna till en sådan;) Häll portionsvis ner det resterande florsockret och rör i ca 10 min. Anledningen till att man ej skall vispa är att det kommer i för mycket luft i kristyren. Det kan då bildas luftbubblor när du spritsar vilket gör dekorationerna sköra. Använd en sprits med tyll (spritsmunstycke) för önskat motiv. Kristyr kan färgas till massor av färger och görs lättast med pastafärg i önskad nyans.
Här har jag använt Wiltons tyll nr 233 för att spritsa gräs runt kanten på en tårta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar