onsdag 22 juni 2011

Fika dax!

Sista dagen innan midsommar på jobbet i morgon, sedan påbörjas semestrar och utbildningsveckor. Tänkte passa på att bjuda kollegorna i mitt hörn på den här


Kladdkaka med hallonfyllning  och grädde. Ok, jag erkänner att jag fick över när jag bakade till dagis, men vad gör det. En fin fika är alltid en fin fika =)

Tack alla fröknar....

... för att ni tar så bra hand om mina barn!


Har blivit lite tradition att baka något till förskolans personal sista veckan innan sommarlovet. Eftersom det är en hektisk tid med jobb, examensuppvaktningar, bröllop och dop den här tiden på året så fick det bli en enklare variant på tårta. Bakade en kladdkaka som jag delade på mitten och fyllde med hallonröra (hallon och lite florsocker) spacklade sedan kakan med grädde och täckte och dekorerade med sugarpaste.

måndag 20 juni 2011

Ben & Jerry Muffins

På den Här fina bloggen hittade jag ett recept på muffins där man skulle blanda i Ben & Jerry glass i smeten. Det lät ju bara så gott så jag var tvungen att testa. Jag använde mig av smaken Phish Food men det går nog bra att ta vilken som. Det går säkert alldeles utmärkt att använda vilket glassmärke som helst men B&J är min favorit just nu =) 

Kan verkligen rekommendera detta recept för alla muffinsälskare. Han knappt få ut plåten ur ugnen innan det var slut. 


Ben & Jerry muffins
100 g smör el margarin
2 ägg
150 g socker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
200-250 g Ben & Jerry glass


Vispa smör, socker och vaniljpulver fluffigt. Häll i ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Blanda i mjöl och bakpulver och blanda tills allt är jämt fördelat. Skeda i glassen (blir lättast att blanda om den är lite halv smält). Rör runt till en jämn smet. Fyll muffinsformar upp till 2/3. (Smeten räcker till ca 12 normal stora muffins). Grädda i 200° i 15-20 min. Prova med sticka så märker man att de är klara.


Här är resultatet! Väldigt saftiga och goda!

lördag 18 juni 2011

Blixten McQueen

Till sitt 3-års kalas önskade sig sonen en racerbane-tårta där Blixten skulle tävla mot Rorri och Tombeliboerna (från Drömmarnas trädgård) skulle heja. Kul idé, men man kan inte få allt man önskar sig ;-) Han blev nöjd trots att det bara blev en racerbil.

 Allt är suger paste förutom gräset som är kristyr. Ja, flaggorna är i papp.
Blev rätt nöjd med Blixten! Hade en leksaksbil (den som står längst bak i bild) som modell för modellerandet. 

Åh fåret Shaun, å fåret Shaun...

Har äntligen kommit in i min gamla dator där alla foton finns! Den här tårtan bakade jag till sonens 3-årsdag.



Kommer inte ihåg vad jag hade för fyllning men den är täckt och dekorerad med sugarpaste. Gräset är spritsad kristyr. 

tisdag 14 juni 2011

Än finns det chans att vinna!

Jag är med i en tårttävling som pågår fram till 16 juni. Det betyder att ni hinner rösta på mig och min nyckelpigstårta igen. Skulle vara så kul att vinna och vinsten, en kitchen machin från OBH skulle ju inte vara helt fel.



Klicka på länken och när ni hittat min nyckelpigstårta tårta, klicka på tummen för att rösta och gilla!

söndag 12 juni 2011

Hallonmousse

Detta recept på hallonmousse blir riktigt bra som fyllning i tårta. En sats räcker till ungefär två lager om tårtan är ca 20 cm i diameter. Naturligtvis funkar det jätte bra även som efterrätt. Bara att fylla upp moussen i små portionsskålar innan de ställs in i kylen.

5 gelatinblad
400g färska el. frysta hallon
2 msk citronsaft
3 dl florsocker
2 äggvitor
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen (ca 1 dl vatten) och smält dem på svag värme. Rör om lite försiktigt så att det inte klumpar sig.
Mixa hallonen. Vispa ihop hallonpurén, citrosaft och florsocker och rör ned de smälta gelatinbladen under vispning.
Vispa grädden tjock. Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner alltsammans i hallonpurén. Låt kallna några timmar i en bunke i kylen.
Tips!! se till att hallonen inte är kalla för då kan gelatinet klumpa sig...blir inte så bra då.

Tvillingtårtor

Tvillingarna Simon och Niklas fyller 18 år.


Simon jobbar på att ta körkort och är nu mer ägare av en Audi som går under namnet Ådi.


Niklas skall i sommar segla med skonerten Falken tillsammans med Sjövärnskåren. 



Tårtorna är fyllda med vaniljvisp och hallon. Täckta och dekorerade med SP. Sanden är smulade digestivekex 


Sugar paste from hell!

Provade ett nytt märke på sugerpaste. Skulle enligt försäljerskan vara superduper smidig att jobba med. Jag kan allt annat än att hålla med.



Sugerpasten, som var av märket Regalice, fastnade i underlaget när jag kavlade och var så mjuk att den bara gick sönder när jag försöket lyfta på den. Skit enligt mig, kommer undvika denna i framtiden.

Min bästa vän under kvällen var "dutt påsen.

En skumgummi tvättlapp fylld med maizena. Ett måste för att inte sugerpasten skulle fastna i bänkskivan vid utkavling.


Nu är jag då äntligen klar med tårtorna som skall hämtas i morgon. Tog längre tid än beräknat pga smörjan till sugerpaste. Bilder på tårtorna kommer i morgon. Det blir bättre bilder i dagsljus.

lördag 11 juni 2011

Grattis Viktoria till Studenten!

Fick uppdrag att baka tårta till grannens dotter som tog studenten i går. Fick fri kreativitet, vilket jag gillar =) 



Tårtan innehåller vit chokladmousse och hallonmousse, mössan fick dock en blandning av hallon/blåbär efter som alla hallon var slut i affären. Det var nog fler än jag som bakade tårtor med hallonfyllning till studenten ;-). Tårtbotten är gjord med receptet "lika-delar", som är mitt absoluta favorit recept när det gäller tårtbotten.

fredag 3 juni 2011

Doptårta till en blivande flygare.

Så här lagom till årsdagen av Alexanders Dop tänkte jag visa upp doptårtan jag gjorde till honom. Hans far är Pilot och hans mor flygvärdinna där av flygtemat.



Tårtan var fylld med hallonmousse och vit chokladmousse. Täck och dekorerat med SP och marsipan.

tisdag 31 maj 2011

Morsdagfika!

Så här såg morsdagfikat ut hos mig i söndags.


Choklad moussetårta med mörk-, mjölk- och vitchokladmousse på en digestivekexbotten. 
Smasken om ni frågar mig, men det verkar som om även resten av sällskapet gillade den. Fick genast en beställning från min mamma om likadana till hennes födelsedag om några veckor.

måndag 9 maj 2011

Kladdkaka - en älskad favorit

Som fika, efterrätt eller tårta, Kladdkaka passar alltid och är ju så lätt att göra. Det finns många olika recept och många har en egen favorit. Själv har jag tagit min mammas recept och det blir alltid bra. 

Kladdkaka pudrad med florsocker och dekorerad med en orkidée gjord av sugarpaste

Du behöver:
100 g Smör
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 ägg

Smöra in en springform. Häll i brödsmulor eller mjöl i formen och "kasta" runt det så att formen täcks. Häll ut överflödet. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner det avsvalande smöret och därefter äggen. Blanda snabbt ihop allt till en smet (rör inte runt för mycket och vispa inte) Häll ner i formen. Grädda långt ner i ugnen i 30-35 min. Prova med en sticka, det skall ej följa med smet upp. Vill man inte ha kakan så kladdig kan den stå inne lite till.

Servera gärna med grädde. Choklad frosting blandat med kokos blir gott att breda över kakan, Nutella likaså. Men kom ihåg - Det suveräna med kladdkakan är att den funkar även precis som den är!

tisdag 3 maj 2011

Hjälp mig vinna en bakmaskin!

Jag är med i en tävling där man kan vinna en OBH Nordica Supreme Kitchen Machine. Hjälp mig vinna genom att gå in på http://fototavling.mixr.se/baktavling och gilla min nyckelpigstårta.

Önskar mig verkligen en sådan maskin så snälla hjälp mig!


Tårtan bakade jag till mig själv på min födelsedag. Innehöll Jordgubbsmousse och mjölkchokladfluff, en kombination som är en av mina favoriter. Den stora nyckelpigan var fylld med mjölkchokladfluff, resten av dekorationerna var sugerpaste.

söndag 1 maj 2011

Use the force!

Darth Vader och Star Wars är stora favoriter bland mina barn och deras kompisar. Och vad gör man inte för att få lite plusspoäng hos smågrabbarna genom att bjuda på Star Wars fika =)


En lagom tjock man i sina bästa år!

Jag tyckte aldrig om Karlsson på taket när jag var barn, tyckte att den där Karlsson var lite konstig och dum. Milton däremot älskar Karlsson på taket så nu när han fyllde 3 år var "tårt-temat" givet. 

Tårtan har formen av ett hus, vilket visade sig vara svårt eftersom grädden inte ville stanna kvar i taket utan började förflytta sig neråt väggarna när det närmade sig servering. 


Karlssonfiguren är gjord i sugarpaste och marsipan. Håret är chokladfrosting spritsad med en grästyll.

Tårtan är fylld med choklad- och hallon mousse och tårtbotten är gjord enligt receptet "lika delar".

Recept Choklad mousse

Provade ett nytt recept på choklad mousse som fyllning till tårta som blev jätte god och uppskattad.

300 g choklad (fungerar med all typ av choklad. Har provat 70%, vit- och mjölkchoklad)  
2 ägg *
3 dl grädde

Hacka choklad och smält i skål över vattenbad. Rör om under tiden. Tag bort skålen och blanda i äggen. Blanda väl. Vispa grädden och blanda försiktigt ner chokladkrämen. Ställ kallt i minst 3 timmar. Använd som fyllning i tårta eller som dessert tillsammans med färskfrukt och en klick grädde.

* Jag använde 1 ägg och 2 äggulor som blivit över när jag gjorde hallonmousse och det blev också bra.



fredag 29 april 2011

Tårtbotten - Lika delar.

Efter att ha provat lite olika recept på tårtbottnar har jag fastnat för det här som jag funnit på internet. Enkelt att justera efter hur stor tårtan skall bli och kakan blir luftig och saftig. 

För grundreceptet behövs: ägg, socker, mjöl och bakpulver.

Diameter på formen
18 cm form
20 cm form
24 cm form
26 cm form
Ägg
2 ägg
3 ägg
4-5 ägg
5-6 ägg
Bakpulver
1 tsk
1 tsk
1 ½ tsk
1 ½ -2 tsk
Tid i ugn
20 min
25-30 min
30-35 min
35-40 min

Så här mäts ingredienserna för "tårtbotten - lika delar" upp


Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten. I mjölglaset blandar du ner bakpulvret enligt tabellen. Jag brukar också ha i lika mycket vaniljsocker.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen enligt tidsangivelsen i tabellen.  Känn på botten med en provsticka när du tror att den är färdig, stickan skall vara torr när botten är färdig.
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper. 

När kakan har kallnat helt kan du dela den. Enklast med en lång brödkniv eller en tårtdelare.

Cheese cake är alltid rätt!

Jag älskar cheese cake och eftersom det är väldigt enkelt att göra är det konstigt att jag sällan gör det. Den viktigaste faktorn är kanske att den måste göras i god tid innan den skall ätas eftersom den måste frysas. Det är nog här det går snett för mig eftersom jag ofta kommer på att jag skall baka något ca en timme innan fikagästerna kommer ;-)


Mitt favoritrecept har jag hittat i "Vår kokbok" och modifierat det lite efter min smak.
3 ägg
2 dl Vispgrädde
100-125 g Philadelphiaost
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
digestive kex
smält smör

Smula sönder digestive kexen till småsmulor. Ta något kex i taget för att få uppfattning om hur många kex som behövs. Häll på lite smält smör i taget. Det skall inte bli en deg av allt ihop med lite grynigt. Tryck ut kexmassan i botten av en springform (form där botten kan tas ur).

Dela äggen med gulor och vitor var för sig. Obs det är jätte viktigt att ingen gula eller annat fett kommer i kontakt med vitorna. Vispa vitor till hårt skum. Vispa grädden. Rör sönder ost och blanda med gulorna, sockret, och vaniljen. Rör ner grädden och till sist äggviteskummet. Bland ihop försiktigt.

Häll smeten över digestive kexen och ställ formen övertäckt i frysen i minst 4 timmar. Ta ut cheese caken  ur frysen ca 15 min innan servering. Servera som den är eller med jordgubbar eller annan frukt. 



torsdag 21 april 2011

Det var en kyckling som hette Gullefjun...

Dessa kyckling muffins skall jag ta med till min vän Annika V som bjuder på påsklunch i morgon. 


Choklad cupcakes med chokladglasyr, rullade i gul kokos. Näbb och ögon är gjorda av sugarpaste. Kokosen färgade jag gul genom att hälla kokos och gul hushållsfärg i en påse och skaka tills allt blandat sig.