Här kommer ett recept på en sockerkaka som är både saftig och len i smaken.
White Velvet Cake
135 g äggvita (ca 4 st av medelstora ägg)
240g mjölk
2 tsk Vaniljsocker
1 tsk mandelessens
300 g mjöl
300g socker
1 1/3 msk bakpulver
1/2 tsk salt
170 g smör
Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Värm smöret så att det är mjuk och lätt kan röras ner i mjölblandningen till en grynig massa. Vispa äggvitor, mjölk, vanilj och mandelessens i en annan skål och häll ner detta i omgångar i mjöl och smörblandningen. Vispa under tiden och tills dess att du fått en jämn smet.
Häll smeten i en smord form (ca 20 cm i diameter) och grädda i 175° i ca 50-60 min. Prova med en sticka efter 45 min. Det är klart när stickan ej är kladdig när den dras upp ur kakan. Grädda långt ner i ugnen för att undvika att ytan bränns. Vid behov kan ugnsfolie läggas ovanpå formen i ugnen. Låt kakan svalna lite innan den lossas ur formen.
Tips!
Mandel essensen kan uteslutas om man endast vill ha vaniljsmak. Då kan vaniljsockret ökas med 1 tsk alt byts mandel essensen ut mot vaniljessens.
Eftersom kakan blir väldigt ljus i färgen går det utmärkt att färga smeten med hushållsfärg till önskad färg. Lättast är då att blanda färgen i äggblandningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar