måndag 31 oktober 2011

Maränger

Jag gillar verkligen hemgjorda maränger och de fungerar ju både till glass och som kaka till kaffet.  Ibland får man äggvitor över när man bakar eller lagar mat och då är det enkelt att vispa ihop dem till marängsmet och grädda i ugnen. Att göra maränger är lätt, det enda man måste tänka på är att vara noga när man skiljer gulorna från vitorna och att ha en ren och helt fettfri bunke att vispa i (faktiskt kan bara lite äggula eller flott i skålen och på visparna göra så att  marängsmeten inte blir fast och fluffig utan geggig och rinnig) 

Mitt bästa recept kommer från den gamla klassikern "Sju sorters kakor" från ICAs bokförlag och ger ca 25 st maränger:
3 äggvitor
2dl socker

Häll vitor och socker i en skål som sedan placeras på en kastrull sjudande vatten. Vispa med elvisp till smeten är fast och kan formas till toppar. Spritsa eller klicka upp smeten på ett smörat bakpåltspapper. Grädda mitt i ugnen i 100°C i ca 45min eller tills marängerna känns torra och lätta.

Tips! Vill man kan man blanda i 1 dl hackade mandlar eller nötter i smeten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar