fredag 14 oktober 2011

Brooklyn Blackout-tårta

En härligt mustig chokladtårta för den som älskar mörk choklad!


100g smör
260g strösocker
2 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
45g kakao
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
170g mjöl
1 1/2 dl mjölk


Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda i vanilj, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt, se till att det blir välblandas . Tillsätt hälften av mjölet, sedan all mjölk och till sist resten av mjölet. Vispa till till en jämn smet. Häll smeten i en smord form (ca 20 cm) och grädda i ca 30 min. Låt kakan svalna.

Chokladkräm
500g socker
1 msk ljus sirap
125g kakao
200g majsmjöl
85g smör
1/2 tsk vanilj pulver

Häll socker, sirap, kakao, vanilj och 6 dl vatten i en storkastrull och låt blandningen koka upp på medelvärme. Rör lite under tiden. Blanda majsmjöl med 1 1/4- 2 dl vatten och vispa kraftigt. Blandningen får en konsistens som är ett mellanting mellan lim och gips (jätte konstigt men ganska coolt) Vispa ner massan lite i taget i kastrullen med kakaoblandningen. Fortsätt vispa medan det kokar på medelhögvärme tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen bli helt kall.

Skär av ett tunt lager från kakans topp och mixa detta till smulor. Dela kakan till tre bottnar. Bred 1/4 av krämen på den understa bottnen, lägg på mellan delen och bred 1/4 av krämen även på denna. Lägg på den översta delen av kakan och bred ut resten av krämen på toppen och runt omkring kakan. Täck tårtan med smulorna och låt stå kallt ca 2h så blir tårtan härligt kompakt.


Tips! Jag tyckte att det tog ganska lång tid att få krämen till lagom tjocklek och var rädd att det skulle brända fast i botten på kastrullen. Jag hällde över krämen i en lite mindre kastrull och ställde den i ett kokande vattenbad tills jag fått lagom tjock konsistens. Det går också att värma upp och fortsätta jobba på konsistensen även efter att man ställt krämen kallt om den visar sig vara för rinnig.




2 kommentarer:

  1. Tårtan var verkligen fantastiskt god! Och snygg! /Veronica

    SvaraRadera
  2. TACK! Alltid lika kul när det man bakat blir uppskattat! //Annika

    SvaraRadera