fredag 15 november 2013

Vit kladdkaka


100 g smör
100g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Smältsmöret och hacka chokladen undertiden. Rör ut chokladen i det varma smöret så att det blir smälter till en jämn smet. Blanda i mjölet. Häll smeten i en smord spring form (en form man kan ta bort kanten) Grädda i 20 min på 200 grader. Tiden beror på hur kladdig du vill ha kakan och hur stor form du använder. Prova med en sticka så ser du när det är dags att ta ut kakan ur ugnen. 

Låt kakan svalna innan servering. Pudra över florsocker innan servering. Bär och grädde är gott att servera till om man vill ha en mer maffig kaka.

söndag 13 oktober 2013

Underbar chokladmoussetårta

Sonen älskar choklad, gärna 70%. Till sin födelsedag önskade han sig en chokladtårta med choklad. Fick receptet till den här underbara moussetårtan av min granne och den är verkligen en 
choklad-chokladtårta. 

Chokladmousse på browniebotten med chokladtryffel mittemellan. 


Det är många moment som skall göras för att få ihop denna tårta men måste ändå säga att den var relativ enkel att göra. Väl värt besväret kan man lugnt säga!

Botten
150 g mörk choklad (70%)
100 g smör
100g vetemjöl
100 g socker
1 nypa salt
2 ägg

Chokladtryffel
150 g choklad (70%)
100 g vispgrädde
1 liten kula smör

Chokladmousse
4 blad gelatin
300g + 300 g vispgrädde
300 g mörk choklad (50% inte mer)
3 äggulor
50 g florsocker
ca 200 g hallon (till dekoration eller i moussen om man så vill)

Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten. Smält smör och choklad tillsammans på låg värme i en bunke över vattenbad. Ta av från värmen och tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda till jämn smet och knäck i äggen ett i taget. Bland om och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Den skall vara något lös men inte rinnig när den är färdig. Låt svalna helt. Använd gärna en tårtring för att få snygg kant på tårtan. Om en sådan används, tryck då ut en cirkel av botten med ringen. (har man ingen ring kan tårtan göras i springformen) 

Chokladtryffel
Finhacka chokladen till tryffeln och lägg i en skål. Värm grädden i en kastrull, cet får absolut inte koka!! Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt smöret. Häll tryffeln över botten och ställ i kylen för att stelna.

Chokladmousse
Lägg gelatinet i kallt vatten. FInhacka choklad och lägg i skål. Vispa 300 g grädde i en annan skål. Vispa äggulor och florsocker i en tredje skål. Hetta upp resterande 300 g grädde i en kastrull och häll den därefter över den hackade chokladen. Rör om tills all chokladen smällt. Tillsätt äggsmeten och blanda väl. Krama ur gelantinbladen och smält dem tillsammans med lite av chokladsmeten och blanda sedan i dem i den stora smeten. Vänd tillsist ner den vispade grädden. 

Ta ut tårtbotten ur kylen och häll över chokladsmeten. Skaka försiktigt så att moussen fördelas jämnt. Vill man ha hallon i moussen trycker du ner dem nu försiktigt. Ställ tårtan 3-4 timmar i kylen för att stelna. Lägg på hallon som garnering innan servering.




söndag 15 september 2013

Kalas för min 5-åring

Igår var det dags för 5-års kalas hemma hos oss. 12 st femåringar röjde runt här men det förväntade kaoset uteblev istället fick vi en två timmar livad men trevlig tillställning. Tårtmotivet, Skylanders, var bestämt sedan länge, ända sedan oktober förra året då storbror fick en Skylander-tårta. Jag gillar ju inte att göra exakt likadana tårtor, så övertalningskampanjen om att byta tema har pågått en längre tid men blivande femåringar är väldigt bestämda och envisa ;-) så det blev en skylandertårta till.


Tårtan är gjord av ljusa tårtbottnar (lika-delar receptet) med ett lager marsankräm och ett lager med hallon och grädde. Spacklade tårtan med vaniljfrosting och täckte med sugarpaste. Alla dekorationer är gjorda i sugarpaste dock inte figurerna som är de riktiga tv-spelspels gubbarna. 

torsdag 4 juli 2013

Klart tjejen skall ha en häst!

Granntjejen fyllde 13 år här om dagen och jag fick äran att baka den tårta som hennes mamma ville överraska med. Hästtokig som Isabella är så var temat givet. 


Tårtan är denna gång gjord med hjälp av köpebottnar (ja, jag erkänner. Jag hade inte tid :-) fylld med obojgrädde och rårörda hallon. Spacklad med grädde och klädd med sugarpaste. Även dekorationerna är gjorda i sugarpaste. 


lördag 15 juni 2013

Äntligen Sommarlov!

Skolavslutning på barnens skola. Alla skulle ta med sig något till fikat efteråt. Länge sedan jag gjorde en tårta och fick inspiration till den här sommar tårtan. 


Under sugarpasten döljer sig Devils food cake med ett lager obojgrädde och ett lager jordgubbar med grädde. 

torsdag 21 mars 2013

Black bottom cup cakes

En maffig muffin bakad enligt Humming Bird bakery's recept. Själva muffinsen är saftig och kompakt med kraftig chokladsmak. Ackompanjerad med en lite syrlig cheesecake topp blir denna cup cake en härlig smakupplevelse! 


För att baka dessa cup cakes behövs följande:
190 g mjöl
120 g socker
40 g Kakao
1/2 tsk bikarbonat
3 msk rapsolja
1,5 tsk vitvinsvinaäger
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, socker, kakao, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Blanda samman olja, vinäger, och ca 1,5 dl vatten i en kanna. Häll långsamt ner kannans innehåll i mjölblandningen medan du vispar med elvisp. Höj hastigheten när allt blandats och vispa till jämn en smet. Jag behövde hälla i lite mer vatten än receptet sa eftersom smeten först blev mer som en deg.

Skeda upp smeten i muffins formar, fyll formarna till 2/3. Receptet räcker till 12 st normal stora muffins.

Till cheesecake toppen behövs:
140g naturell creeme cheese (tex Philadelphia ost)
60 g socker
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
lite salt
100 g choklad, hackad

Vispa ihop färskost, ägg, socker, vaniljpulver, och salt. Smeten skall bli slät men vispa inte för mycket för då kan massan skära sig. Blanda ner chokladhacket. 

Lägg en matsked cheesecakesmet på varje muffin. Jag la en klick på sidan i varje form för att få en "black and white" topp på varje muffin.

Grädda i ugnen på 175° i ca 15-20 min. Muffinsen blir lite torr och smulig om den får står för länge i ugnen, så det gäller att ta ut dem i tid! Låt dem svalna på galler.
De är jätte goda som de är men om man vill ha lite sötare cup cakes kan man breda lite färskostfrosting på toppen.  


söndag 17 mars 2013

Cup cakes - choklad i kvadrat

Igår kom några kompisar över på middag. Jätte trevligt och väldigt avslappnat, som det gärna blir när man bjuder in någon lite spontant. I vilket fall vill jag ha något sött att bjuda på efter maten och kom på att det var überlängesedan jag bakade cup cakes. 

Choklad i kvadrat!

Enkelt att göra och gott att äta! För att piffa upp dem en aning, strödde jag över lite socker pärlor.

tisdag 15 januari 2013

New York blueberry cheesecake

Ville prova på något nytt och fick inspiration till denna blåbärs cheesecake från Leilas bok "A piece of cake". Mycket smarrig. Kan med fördel bakas en dag innan den skall ätas eller i alla fall i så pass god tid att den hinner kallna ordentligt innan servering.

Jag lade dock till 1 dl florsocker till receptet eftersom jag vid provsmakning en av smeten :-) inte tyckte den var tillräckligt söt. Hade också mycket längre gräddningstid än vad som angavs i receptet, men det blev bra till sist. Jag kanske använde en mindre form än vad som var tänkt, vem vet?

tisdag 8 januari 2013

Doptårta till sötaste tjejen

I helgen döptes min söta lilla brorsdotter och jag fick äntligen göra en prinsess prinsesstårta (det blir ju mest bilar och actiontårtor här hemma annars ;) 
En liten mysig tillställning med närmaste kretsen


Tårtan är gjord på lika-delars tårtbotten och fylld med vaniljkräm från Ekströms och hallongrädde. Enkelt men gott!

fredag 21 december 2012

Jultårta till dagis

Som tack för det gångna året brukar jag baka något till fröknarna på barnens dagis. Här är årets verion av jultårtan.


Eftersom julbaket till mitt jobb förra veckan blev så uppskattat gjorde jag favorit i repris helt enkelt. 



lördag 15 december 2012

En Jul tårta

Fika ansvarig på jobbet i dag, det sista gemensamma fredagsfikat på året. Vad passar väl bättre än en Jultårta då? 


Hade helt missat att det var min tur att bjuda, men blev som tur var påmind på torsdagen men det blev lite stressigt ändå att få ihop en tårta. För att hinna använde jag köpebottnar och det fungerade faktiskt väldigt bra denna gång. Har dålig erfarenhet från tidigare från dessa men nu blev det bra. Tårtan är fylld med ett lager vaniljkräm och ett lager grädde med nerstuckna hallon. Täckt med sugerpaste blandad med marsipan och alla dekorationer är gjorda med sugerpaste/marsipan.


tisdag 11 december 2012

Pepparkakshus anno 2012

Barnen var laddade inför att göra ett pepparkakshus i år. -MÅSTE vi göra ett vanligt hus? frågar 6-åringen lite besviket. -Nej, men vad vill du göra istället då? undrar jag. -Vi skulle kunna göra en väderkvarn, till exempel, säger 6-åringen oskyldigt. -JAAAA! skriker 4-åringen. -Eh, en väderkvarn, säger jag lite osäkert, hur tänker du då? 6-åringen beskriver, gestikulerar och tillsammans ritar vi mallen och Voila!

Pepparkakshus anno 2012

Barnen var med när vi skar ut delarna i degen men sedan satt jag ihop det själv för att förhindra olyckor med det brända sockret som är tok varmt att få på sig. 
Vi dekorerade tillsammans, barnen var ansvariga för godiset och jag kristyren och vi fortsatte tills alla smarties var slut och det inte fanns plats för mer kristyr  =)

söndag 2 december 2012

Saffranskaka - prisbelönt

En av mina återkommande julfavoriter, saffranskakan. En saftig och god sockerkaka med saffrans smak. En bra bjudkaka till adventsfikat!

Det är ett bra betyg när det inte bli så mycket kvar !

Receptet kommer från "Sju sorters kakor" (Ica bokförlag)

200 g smör
1 pkt saffran (0,5 g)
(sockerbit)
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)

Sätt ugnen på 175° C. Smörj och bröa en form (ca 24 cm i diameter). Smält smör och låt det svalna lite. Stöt saffran tillsammans med sockerbiten. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda bakpulver med mjöl och sikta ner detta i smeten. Blanda ihop och häll hela smeten i formen. Grädda långt ner i ugnen i ca 45 min. Låt kakan svalan lite innen den tas ut ut formen. Sikta florsocker över innan servering. 

måndag 19 november 2012

Skylander tårta - succé på barnkalas

9 stycken 6-åringar invaderade i söndags huset för kalas. Min egen 6-åring hade uttryckt en önskan om en skylanderstårta då det är skylanders är det senaste tillskottet bland hans tv-spel. Tårtan skulle se ut som spelkonsolen och det var viktigt att alla "källor/krafter" fanns med. Det var lite pilligt men blev ganska nöjd med kraftsymbolerna (symbolerna beskriver figurernas olika krafter och vad de är bra på). 

Skylanderstårtan med alla krafter.
Så här ser originalet ut!
Tårtan är gjord på bottnar av saftig vailjkaka och fylld med hallon- och obojgrädde. Den är spacklad med grädde och täckt och dekorerad med sugerpaste. Figurerna är de riktiga spelfigurerna som jag bara ställt ovanpå. 

måndag 29 oktober 2012

Hösttårta

Födelsedags tårta till min far. Ville prova något nytt och fick inspiration till denna tårtan på den här bloggen. Här visas det hur man går till väga för att få till det. Inte alls så komplicerat som man kan tro.


Under chokladfrostingen döljer sig saftig vaniljkaka varvat med devils food cake, två bottnar av varje. Tårtan är fylld med ett lager vitchoklad mousse och 2 lager hallongrädde. 

Hallongrädden gjorde jag på lagom mängd tinade hallon och vispgrädde. För att få lite stadga använde jag gelesocker mulit. 

Höstlöven är gjorda i sugar paste.


Devils food cake


Den här underbara chokladkakan hittade jag här

1 dl kakao
1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)
2,5 dl hett vatten
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg


Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.

Saftig Vaniljkaka

200 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl socker
4 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver

Receptet är anpassat till en 20 cm form.

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite mellan varje ägg. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda allt väl. Häll smeten i en smord form och grädda i 175° i 40-50 min. Känn med en provsticka när det är klart (om stickan är kladdig skall kakan stå kvar i ugnen ett tag till)



lördag 13 oktober 2012

Sockerkaka

Helgens fika fick inslag av sommarminne från stranden. Dubbel sats smet i en sandslottsformad sockerkaksform av sillikon. Använde Leilas recept på sockerkaka som jag hittade här 


Det blev en trevlig eftermiddags fika i det härliga höstvädret!

torsdag 20 september 2012

Pimp my cake

Jag är med och tävlar i "Pimp my tårta" och jag skulle bli jätte glad om du vill rösta på mina två bidrag. Om du skriver en motivering kan du vinna tårtor från Almondy, men det är frivilligt.

Klicka på länken för att rösta på korallrevet:



och på den här länken för att rösta på Hawaii cake


måndag 17 september 2012

Ta med en kaka till kräftskivan...

...stod det på inbjudan. Lördagens kräftskiva måste väl varit säsongens sista och fömodligen även årets sista "sitta ute-kväll". Trevligt som attan var det i alla fall, trots att två Göteborgare gjorde sitt bästa med att fylla uteplatsen med surströmmingsodör ;) Min uppgift att ta med en kaka till kaffet uppskattades dock av alla!


Mjuk chokladkaka med chokladglasyr blev det denna gång. Jag bakade kakan enligt 28 cm receptet och delade den i tre lager, amen tyckte att det räckte med två bottnar. Jag gjorde dubbel sats glasyr och bredde ett tunt lager mellan bottnarna och resten runt om och ovanpå.  Kräftan är formad på frihand i sugarpaste.