söndag 13 oktober 2013

Underbar chokladmoussetårta

Sonen älskar choklad, gärna 70%. Till sin födelsedag önskade han sig en chokladtårta med choklad. Fick receptet till den här underbara moussetårtan av min granne och den är verkligen en 
choklad-chokladtårta. 

Chokladmousse på browniebotten med chokladtryffel mittemellan. 


Det är många moment som skall göras för att få ihop denna tårta men måste ändå säga att den var relativ enkel att göra. Väl värt besväret kan man lugnt säga!

Botten
150 g mörk choklad (70%)
100 g smör
100g vetemjöl
100 g socker
1 nypa salt
2 ägg

Chokladtryffel
150 g choklad (70%)
100 g vispgrädde
1 liten kula smör

Chokladmousse
4 blad gelatin
300g + 300 g vispgrädde
300 g mörk choklad (50% inte mer)
3 äggulor
50 g florsocker
ca 200 g hallon (till dekoration eller i moussen om man så vill)

Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten. Smält smör och choklad tillsammans på låg värme i en bunke över vattenbad. Ta av från värmen och tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda till jämn smet och knäck i äggen ett i taget. Bland om och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Den skall vara något lös men inte rinnig när den är färdig. Låt svalna helt. Använd gärna en tårtring för att få snygg kant på tårtan. Om en sådan används, tryck då ut en cirkel av botten med ringen. (har man ingen ring kan tårtan göras i springformen) 

Chokladtryffel
Finhacka chokladen till tryffeln och lägg i en skål. Värm grädden i en kastrull, cet får absolut inte koka!! Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt smöret. Häll tryffeln över botten och ställ i kylen för att stelna.

Chokladmousse
Lägg gelatinet i kallt vatten. FInhacka choklad och lägg i skål. Vispa 300 g grädde i en annan skål. Vispa äggulor och florsocker i en tredje skål. Hetta upp resterande 300 g grädde i en kastrull och häll den därefter över den hackade chokladen. Rör om tills all chokladen smällt. Tillsätt äggsmeten och blanda väl. Krama ur gelantinbladen och smält dem tillsammans med lite av chokladsmeten och blanda sedan i dem i den stora smeten. Vänd tillsist ner den vispade grädden. 

Ta ut tårtbotten ur kylen och häll över chokladsmeten. Skaka försiktigt så att moussen fördelas jämnt. Vill man ha hallon i moussen trycker du ner dem nu försiktigt. Ställ tårtan 3-4 timmar i kylen för att stelna. Lägg på hallon som garnering innan servering.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar