lördag 15 mars 2014

Dinkelbröd


Bland det godaste som finns är ju en smörgås från ett nybakt bröd med smör och en skiva ost på. Godare än bulle till kaffet på förmiddagen. Det här saftiga och goda brödet bakade jag i går!


Till två limpor behövs:
500g Dinkelmjöl fullkorn
500g vetemjöl
3 dl filmjölk
3 dl vatten 
50 g jäst
2 msk rapsolja
2 tsk salt
4 tsk honung 

Värm vattnet till 37°. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt alla ingredienser. Häll i mjölet lite i taget så blir det lättare att blanda ihop degen. Spara lite av dinkelmjölet till utbakningen. Arbeta degen i ca 5 min och tillsätt mer mjöl vid behov, men degen ska klibba en aning mot bakbord och händer i detta skede. Låt degen jäsa 30 min i rumstemperatur under bakduk. Ta upp degen och knåda ur luften. Forma två limpor och lägg dem i varsin smord brödform (1,5 l). Låt limporna jäsa under bakduk i 30 min till. Snitta brödet och pensla med vatten. Grädda i uppvärmd ugn, 220°  (varmluft 200°) i ca 25-30 min. Stjälp upp bröden på ett galler och låt svalna under duk.  

Receptet hittade jag på mjölpaketet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar