söndag 19 januari 2014

Saffranskladdkaka

Perfekt avslutning på julen får man med denna fantastiska saffranskladdkaka. Mäktig som attan men otroligt len och god i smaken. Serveras med fördel tillsammans med vispad grädde.


3 ägg
150 g smör
100 g mandelmassa
3 dl socker
2,5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 g saffran (två påsar)

Sätt ugnen på 200°
Börja med att riva mandelmassan och smälta smöret. Smörj en springform med lite smör och "kasta" därefter runt lite mjöl eller brödsmulor i formen tills botten och sidor är täckta.
Blanda mjöl, socker, vanilj och salt i en bunke. Rör ner äggen och blanda i den rivna mandelmassan. Häll i det smälta smöret och tillsätt saffranet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-35 min. 
Bästa sättet att kontrollera att kakan är klar är att sticka men en provsticka i kakan. Om smet följer med stickan upp bör den stå inne ett tag till. Konsistensen är ju en smak sak, vissa gillar jätte kladdiga andra mer fast. Grädda därför till önskad konsistens. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar