söndag 15 september 2013

Kalas för min 5-åring

Igår var det dags för 5-års kalas hemma hos oss. 12 st femåringar röjde runt här men det förväntade kaoset uteblev istället fick vi en två timmar livad men trevlig tillställning. Tårtmotivet, Skylanders, var bestämt sedan länge, ända sedan oktober förra året då storbror fick en Skylander-tårta. Jag gillar ju inte att göra exakt likadana tårtor, så övertalningskampanjen om att byta tema har pågått en längre tid men blivande femåringar är väldigt bestämda och envisa ;-) så det blev en skylandertårta till.


Tårtan är gjord av ljusa tårtbottnar (lika-delar receptet) med ett lager marsankräm och ett lager med hallon och grädde. Spacklade tårtan med vaniljfrosting och täckte med sugarpaste. Alla dekorationer är gjorda i sugarpaste dock inte figurerna som är de riktiga tv-spelspels gubbarna. 

torsdag 4 juli 2013

Klart tjejen skall ha en häst!

Granntjejen fyllde 13 år här om dagen och jag fick äran att baka den tårta som hennes mamma ville överraska med. Hästtokig som Isabella är så var temat givet. 


Tårtan är denna gång gjord med hjälp av köpebottnar (ja, jag erkänner. Jag hade inte tid :-) fylld med obojgrädde och rårörda hallon. Spacklad med grädde och klädd med sugarpaste. Även dekorationerna är gjorda i sugarpaste. 


lördag 15 juni 2013

Äntligen Sommarlov!

Skolavslutning på barnens skola. Alla skulle ta med sig något till fikat efteråt. Länge sedan jag gjorde en tårta och fick inspiration till den här sommar tårtan. 


Under sugarpasten döljer sig Devils food cake med ett lager obojgrädde och ett lager jordgubbar med grädde. 

torsdag 21 mars 2013

Black bottom cup cakes

En maffig muffin bakad enligt Humming Bird bakery's recept. Själva muffinsen är saftig och kompakt med kraftig chokladsmak. Ackompanjerad med en lite syrlig cheesecake topp blir denna cup cake en härlig smakupplevelse! 


För att baka dessa cup cakes behövs följande:
190 g mjöl
120 g socker
40 g Kakao
1/2 tsk bikarbonat
3 msk rapsolja
1,5 tsk vitvinsvinaäger
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, socker, kakao, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Blanda samman olja, vinäger, och ca 1,5 dl vatten i en kanna. Häll långsamt ner kannans innehåll i mjölblandningen medan du vispar med elvisp. Höj hastigheten när allt blandats och vispa till jämn en smet. Jag behövde hälla i lite mer vatten än receptet sa eftersom smeten först blev mer som en deg.

Skeda upp smeten i muffins formar, fyll formarna till 2/3. Receptet räcker till 12 st normal stora muffins.

Till cheesecake toppen behövs:
140g naturell creeme cheese (tex Philadelphia ost)
60 g socker
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
lite salt
100 g choklad, hackad

Vispa ihop färskost, ägg, socker, vaniljpulver, och salt. Smeten skall bli slät men vispa inte för mycket för då kan massan skära sig. Blanda ner chokladhacket. 

Lägg en matsked cheesecakesmet på varje muffin. Jag la en klick på sidan i varje form för att få en "black and white" topp på varje muffin.

Grädda i ugnen på 175° i ca 15-20 min. Muffinsen blir lite torr och smulig om den får står för länge i ugnen, så det gäller att ta ut dem i tid! Låt dem svalna på galler.
De är jätte goda som de är men om man vill ha lite sötare cup cakes kan man breda lite färskostfrosting på toppen.  


söndag 17 mars 2013

Cup cakes - choklad i kvadrat

Igår kom några kompisar över på middag. Jätte trevligt och väldigt avslappnat, som det gärna blir när man bjuder in någon lite spontant. I vilket fall vill jag ha något sött att bjuda på efter maten och kom på att det var überlängesedan jag bakade cup cakes. 

Choklad i kvadrat!

Enkelt att göra och gott att äta! För att piffa upp dem en aning, strödde jag över lite socker pärlor.

tisdag 15 januari 2013

New York blueberry cheesecake

Ville prova på något nytt och fick inspiration till denna blåbärs cheesecake från Leilas bok "A piece of cake". Mycket smarrig. Kan med fördel bakas en dag innan den skall ätas eller i alla fall i så pass god tid att den hinner kallna ordentligt innan servering.

Jag lade dock till 1 dl florsocker till receptet eftersom jag vid provsmakning en av smeten :-) inte tyckte den var tillräckligt söt. Hade också mycket längre gräddningstid än vad som angavs i receptet, men det blev bra till sist. Jag kanske använde en mindre form än vad som var tänkt, vem vet?

tisdag 8 januari 2013

Doptårta till sötaste tjejen

I helgen döptes min söta lilla brorsdotter och jag fick äntligen göra en prinsess prinsesstårta (det blir ju mest bilar och actiontårtor här hemma annars ;) 
En liten mysig tillställning med närmaste kretsen


Tårtan är gjord på lika-delars tårtbotten och fylld med vaniljkräm från Ekströms och hallongrädde. Enkelt men gott!

fredag 21 december 2012

Jultårta till dagis

Som tack för det gångna året brukar jag baka något till fröknarna på barnens dagis. Här är årets verion av jultårtan.


Eftersom julbaket till mitt jobb förra veckan blev så uppskattat gjorde jag favorit i repris helt enkelt. 



lördag 15 december 2012

En Jul tårta

Fika ansvarig på jobbet i dag, det sista gemensamma fredagsfikat på året. Vad passar väl bättre än en Jultårta då? 


Hade helt missat att det var min tur att bjuda, men blev som tur var påmind på torsdagen men det blev lite stressigt ändå att få ihop en tårta. För att hinna använde jag köpebottnar och det fungerade faktiskt väldigt bra denna gång. Har dålig erfarenhet från tidigare från dessa men nu blev det bra. Tårtan är fylld med ett lager vaniljkräm och ett lager grädde med nerstuckna hallon. Täckt med sugerpaste blandad med marsipan och alla dekorationer är gjorda med sugerpaste/marsipan.


tisdag 11 december 2012

Pepparkakshus anno 2012

Barnen var laddade inför att göra ett pepparkakshus i år. -MÅSTE vi göra ett vanligt hus? frågar 6-åringen lite besviket. -Nej, men vad vill du göra istället då? undrar jag. -Vi skulle kunna göra en väderkvarn, till exempel, säger 6-åringen oskyldigt. -JAAAA! skriker 4-åringen. -Eh, en väderkvarn, säger jag lite osäkert, hur tänker du då? 6-åringen beskriver, gestikulerar och tillsammans ritar vi mallen och Voila!

Pepparkakshus anno 2012

Barnen var med när vi skar ut delarna i degen men sedan satt jag ihop det själv för att förhindra olyckor med det brända sockret som är tok varmt att få på sig. 
Vi dekorerade tillsammans, barnen var ansvariga för godiset och jag kristyren och vi fortsatte tills alla smarties var slut och det inte fanns plats för mer kristyr  =)

söndag 2 december 2012

Saffranskaka - prisbelönt

En av mina återkommande julfavoriter, saffranskakan. En saftig och god sockerkaka med saffrans smak. En bra bjudkaka till adventsfikat!

Det är ett bra betyg när det inte bli så mycket kvar !

Receptet kommer från "Sju sorters kakor" (Ica bokförlag)

200 g smör
1 pkt saffran (0,5 g)
(sockerbit)
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)

Sätt ugnen på 175° C. Smörj och bröa en form (ca 24 cm i diameter). Smält smör och låt det svalna lite. Stöt saffran tillsammans med sockerbiten. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda bakpulver med mjöl och sikta ner detta i smeten. Blanda ihop och häll hela smeten i formen. Grädda långt ner i ugnen i ca 45 min. Låt kakan svalan lite innen den tas ut ut formen. Sikta florsocker över innan servering. 

måndag 19 november 2012

Skylander tårta - succé på barnkalas

9 stycken 6-åringar invaderade i söndags huset för kalas. Min egen 6-åring hade uttryckt en önskan om en skylanderstårta då det är skylanders är det senaste tillskottet bland hans tv-spel. Tårtan skulle se ut som spelkonsolen och det var viktigt att alla "källor/krafter" fanns med. Det var lite pilligt men blev ganska nöjd med kraftsymbolerna (symbolerna beskriver figurernas olika krafter och vad de är bra på). 

Skylanderstårtan med alla krafter.
Så här ser originalet ut!
Tårtan är gjord på bottnar av saftig vailjkaka och fylld med hallon- och obojgrädde. Den är spacklad med grädde och täckt och dekorerad med sugerpaste. Figurerna är de riktiga spelfigurerna som jag bara ställt ovanpå. 

måndag 29 oktober 2012

Hösttårta

Födelsedags tårta till min far. Ville prova något nytt och fick inspiration till denna tårtan på den här bloggen. Här visas det hur man går till väga för att få till det. Inte alls så komplicerat som man kan tro.


Under chokladfrostingen döljer sig saftig vaniljkaka varvat med devils food cake, två bottnar av varje. Tårtan är fylld med ett lager vitchoklad mousse och 2 lager hallongrädde. 

Hallongrädden gjorde jag på lagom mängd tinade hallon och vispgrädde. För att få lite stadga använde jag gelesocker mulit. 

Höstlöven är gjorda i sugar paste.


Devils food cake


Den här underbara chokladkakan hittade jag här

1 dl kakao
1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)
2,5 dl hett vatten
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg


Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.

Saftig Vaniljkaka

200 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl socker
4 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver

Receptet är anpassat till en 20 cm form.

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite mellan varje ägg. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda allt väl. Häll smeten i en smord form och grädda i 175° i 40-50 min. Känn med en provsticka när det är klart (om stickan är kladdig skall kakan stå kvar i ugnen ett tag till)



lördag 13 oktober 2012

Sockerkaka

Helgens fika fick inslag av sommarminne från stranden. Dubbel sats smet i en sandslottsformad sockerkaksform av sillikon. Använde Leilas recept på sockerkaka som jag hittade här 


Det blev en trevlig eftermiddags fika i det härliga höstvädret!

torsdag 20 september 2012

Pimp my cake

Jag är med och tävlar i "Pimp my tårta" och jag skulle bli jätte glad om du vill rösta på mina två bidrag. Om du skriver en motivering kan du vinna tårtor från Almondy, men det är frivilligt.

Klicka på länken för att rösta på korallrevet:



och på den här länken för att rösta på Hawaii cake


måndag 17 september 2012

Ta med en kaka till kräftskivan...

...stod det på inbjudan. Lördagens kräftskiva måste väl varit säsongens sista och fömodligen även årets sista "sitta ute-kväll". Trevligt som attan var det i alla fall, trots att två Göteborgare gjorde sitt bästa med att fylla uteplatsen med surströmmingsodör ;) Min uppgift att ta med en kaka till kaffet uppskattades dock av alla!


Mjuk chokladkaka med chokladglasyr blev det denna gång. Jag bakade kakan enligt 28 cm receptet och delade den i tre lager, amen tyckte att det räckte med två bottnar. Jag gjorde dubbel sats glasyr och bredde ett tunt lager mellan bottnarna och resten runt om och ovanpå.  Kräftan är formad på frihand i sugarpaste. 

söndag 16 september 2012

Spiderman tårta

Barnkalas förra helgen. 11 stycken fyraåringar invaderade huset under två timmar och efter kalaset satt vi utmattade och undrade vilken orkan det var som dragit förbi =)   Skämt åsido, det gick jätte bra utan varken bråk eller incidenter. 


Spindelmannentårta var beställt av sonen till kalaset och innehöll grädde med hallon i det ena lagret och obojgrädde i det andra. Dekorationerna är gjorda av sugarpaste. Nätet på Spindelmannen målade jag med svart hushållsfärg med hjälp av en vanlig smal pensel. Gick väldigt smidigt. Färgen hade konsistens av karamellfärg så det var bara att måla på, men om man använder färgpasta kan man blanda ut färgen med en droppe vatten.

söndag 2 september 2012

Finn McMissile och Blixten McQueentårta

Födelsedagsfirandet av yngste sonen inleddes i dag med familjen. Finn McMissile och Blixten McQueen står båda högt upp på sonens idollista så önskan om vilken sorts tårtan han önskade sig var inte så förvånande. 


Tårtan är en klassisk princesstårta, ljusa tårtbottnar, vaniljkräm och grädde. Täckt och dekorerad med sugarpaste. Bilarna är från leksakslådan (ja, jag genade lite denna gången ;)