söndag 19 januari 2014

Saffranskladdkaka

Perfekt avslutning på julen får man med denna fantastiska saffranskladdkaka. Mäktig som attan men otroligt len och god i smaken. Serveras med fördel tillsammans med vispad grädde.


3 ägg
150 g smör
100 g mandelmassa
3 dl socker
2,5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 g saffran (två påsar)

Sätt ugnen på 200°
Börja med att riva mandelmassan och smälta smöret. Smörj en springform med lite smör och "kasta" därefter runt lite mjöl eller brödsmulor i formen tills botten och sidor är täckta.
Blanda mjöl, socker, vanilj och salt i en bunke. Rör ner äggen och blanda i den rivna mandelmassan. Häll i det smälta smöret och tillsätt saffranet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-35 min. 
Bästa sättet att kontrollera att kakan är klar är att sticka men en provsticka i kakan. Om smet följer med stickan upp bör den stå inne ett tag till. Konsistensen är ju en smak sak, vissa gillar jätte kladdiga andra mer fast. Grädda därför till önskad konsistens.