fredag 21 december 2012

Jultårta till dagis

Som tack för det gångna året brukar jag baka något till fröknarna på barnens dagis. Här är årets verion av jultårtan.


Eftersom julbaket till mitt jobb förra veckan blev så uppskattat gjorde jag favorit i repris helt enkelt. 



lördag 15 december 2012

En Jul tårta

Fika ansvarig på jobbet i dag, det sista gemensamma fredagsfikat på året. Vad passar väl bättre än en Jultårta då? 


Hade helt missat att det var min tur att bjuda, men blev som tur var påmind på torsdagen men det blev lite stressigt ändå att få ihop en tårta. För att hinna använde jag köpebottnar och det fungerade faktiskt väldigt bra denna gång. Har dålig erfarenhet från tidigare från dessa men nu blev det bra. Tårtan är fylld med ett lager vaniljkräm och ett lager grädde med nerstuckna hallon. Täckt med sugerpaste blandad med marsipan och alla dekorationer är gjorda med sugerpaste/marsipan.


tisdag 11 december 2012

Pepparkakshus anno 2012

Barnen var laddade inför att göra ett pepparkakshus i år. -MÅSTE vi göra ett vanligt hus? frågar 6-åringen lite besviket. -Nej, men vad vill du göra istället då? undrar jag. -Vi skulle kunna göra en väderkvarn, till exempel, säger 6-åringen oskyldigt. -JAAAA! skriker 4-åringen. -Eh, en väderkvarn, säger jag lite osäkert, hur tänker du då? 6-åringen beskriver, gestikulerar och tillsammans ritar vi mallen och Voila!

Pepparkakshus anno 2012

Barnen var med när vi skar ut delarna i degen men sedan satt jag ihop det själv för att förhindra olyckor med det brända sockret som är tok varmt att få på sig. 
Vi dekorerade tillsammans, barnen var ansvariga för godiset och jag kristyren och vi fortsatte tills alla smarties var slut och det inte fanns plats för mer kristyr  =)

söndag 2 december 2012

Saffranskaka - prisbelönt

En av mina återkommande julfavoriter, saffranskakan. En saftig och god sockerkaka med saffrans smak. En bra bjudkaka till adventsfikat!

Det är ett bra betyg när det inte bli så mycket kvar !

Receptet kommer från "Sju sorters kakor" (Ica bokförlag)

200 g smör
1 pkt saffran (0,5 g)
(sockerbit)
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)

Sätt ugnen på 175° C. Smörj och bröa en form (ca 24 cm i diameter). Smält smör och låt det svalna lite. Stöt saffran tillsammans med sockerbiten. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda bakpulver med mjöl och sikta ner detta i smeten. Blanda ihop och häll hela smeten i formen. Grädda långt ner i ugnen i ca 45 min. Låt kakan svalan lite innen den tas ut ut formen. Sikta florsocker över innan servering.