tisdag 31 juli 2012

Chokladmaränger

Det ser ju så smarrigt ut med chokladmarränger tycker jag. När vi gjorde bearnaisesås hemma i helgen fick jag några äggvitor över och tänkte att det var ett bra tillfälle att prova på att göra egna. Väldigt enkelt måste jag säga och de blev jätte goda.


3 äggvitor
0,5  + 2 dl socker
100 g mörk choklad

Smält chokladen. Vipsa äggvitorna med 0,5 dl socker till fluffigt skum. Viktigt att bunken och visparna är rena och torra. Tillsätt 2 dl socker till och fortsätt att vispa tills smeten är fast och man kan forma den utan att den flyter ut. Ringla chokladen över marängsmeten. Se till att få med både choklad och marängsmet när smeten tas ur bunken. Blandar man runt chokladen i smeten blir det bara brunt och inte randigt. Klicka ut maränger i valfri storlek på bakplåtspapper. Jag fick ut ca 15 maränger men det går ju att göra större också (eller mindre). Grädda i 175° i ca 1,5 h. Marängerna kan stå kvar på eftervärmen ett tag till om man vill ha dem riktigt spröda. 

tisdag 17 juli 2012

Marmelad på Rabarber & Ingefära

Jag har en fantastisk rabarberplanta växandes i min trädgård. Resten av familjen är sådär måttligt förtjusta i rabarberpaj så jag kände att det var dags att prova något nytt. Marmelad gjord på rabarber och ingefära fick det bli.

En bra gå-bort-present!

4 stora rabarberstjälkar
1 tumstor bit färsk ingefära
1/2 vaniljstång
Saften av 1 citron
1/2 dl vatten
1 kg syltsocker

Skär skalad rabarber i små bitar och skiva ingefäran tunt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda allt detta tillsammans med citronsaft och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills rabarbern börjar bli mjuk. Tillsätt sockret, rör om och koka utan lock i några minuter. Lyft ur vaniljstången och låt marmeladen svalna lite. Häll över marmeladen på burk.

Receptet hittade jag i Leilas "a pice of cake". Jag hade ingen vaniljstång utan använde 2 tsk vaniljpulver i stället. Den exakta mängden rabarber var lite diffus tyckte jag - 4 stora rabarberstjälkar - allt är ju relativt :) När sockret skulle hällas i smakade jag och efter att hälften hällts i var jag nöjd, så mitt tips är att smaka sig fram. Sötheten är ju lite en smak sak också.

söndag 15 juli 2012

Brownietårta med hallon mousse

I tidningen ICA Buffé hittade jag recept på en Brownietårta med hallonmousse som såg så god ut att jag var tvungen att prova. Den var också verkligen god, hallon och choklad är ju en klassisk kombination. Riktigt lyckad blev browniebotten, moussen fick ett något grynigt utseende men det var inget fel på konsistensen (vet inte riktigt vad som gick snett)


Väl värd att göra igen och kan tänka mig att den även blir god med passionsmousse. 
Recept hittar du här

Midsommartårta

Min vän Ann fyllde år på midsommarafton i år och bjöd in till picnic i solen för firande i det gröna.


Ann bjöd oss på den här helt underbara jordgubbstårtan! Vill du se mer av Anns härliga bakverk så har hon en egen blogg här