torsdag 24 maj 2012

Mercedes-tårta till 70-åring

Fick en beställning på en tårta från en vän till familjen till hans 70-årsdag. Temat var inte svårt, så länge jag kan minnas har han kört mercedes så en mercedes-tårta fick det bli!


Tårtbotten lika-delar, fylld med hallonmousse och o'bojgrädde. Spacklad med grädde och täck med sugarpaste. Dekorationerna är också gjorda i sugarpaste.

O'bojgrädde

En god fyllning till tårta som är väldigt enkel att göra är O'bojgrädde. 

Vispa lagom mängd grädde och blanda sedan i o'bojpulver. Man kan ha i ganska mycket för att känna chokladsmaken ordentligt. Rör tills det blandat sig ordentligt. Tycker man att o'bojgrädden är för lös går det att fortsätta vispa efter att o'bojen blandats i. 

Som sagt - gott, enkelt och snabb fixat!

onsdag 23 maj 2012

Födelsedagstårta till mig själv

Har inte bakat på ett tag men så fyllde jag ju år i förra veckan och då måste man ju bjuda på lite smarrigt födelsedagsfika. Det blev en Red Velvet Cake med färskost frosting. Red Velvet cake har blivit lite av en favorit för mig just nu och färskostfrosting blir inte så sötsliskig som "vanlig frosting" tack vare philadelfiaosten.  


Delade kakan på tre bottnar och bredde färskost frosting mellan. Lade också till lite rårörda hallon ovanpå frostingen. Blev väldigt gott och kompletterade den söta smaken på ett bra sätt. 

Rosorna är gjorda i röd marsipan. Bladen är färsk mynta. Såg så tråkigt ut utan blad och eftersom jag inte hade grön marsipan att tillgå så kom myntaplantan väl till pass.

Red Velvet Cake


60g smör
150g socker
1 ägg
1,5 msk kakao
1,5 msk röd hushållsfärg
0,5 tsk vaniljpulver
1,25 dl filmjölk
150g mjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 °C
Vispa samman smör och socker med elvisp. Tillsätt ägget och vispa tills allt är välblandat. Blanda kakao, röd hushållsfärg och vaniljsocker och blanda sedan ner allt i smörblandningen. Vispa tills dess att smeten fått en jämn färg. Vispa ner hälften av filmjölken med låghastighet på elvispen, därefter blandas hälften av mjölet ner. Tillsätt sedan resten av filmjölk och mjöl. Öka hastigheten på vispen och vispa tills smeten blivit slät. Blanda i salt, vinäger och bikarbonat och vispa någon minut till.

Fyll en smord form, ca 20 cm i diameter, med smeten. Grädda på 175°, långt ner i ugnen i ca 25-35 min. Prova med en sticka, om det inte fastna smet på stickan är kakan färdig 

Det passar väldigt bra med färskost frosting till om man vill ha mer än en sockerkaka.