måndag 16 april 2012

Vår tårta eller en Vårtårta

För att fira in våren bakade jag den här tussilagotårtan till jobbet. 


Tårtan består av white velvet cake med ett lager nutella och ett lager rårörda hallon. Tårtan är spacklad med chokladganch frosting. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och spritsad med grön kristyr.

Tårtan blev stående en dag extra i kylen innan jag fick tillfälle att bjuda på den. Lite nervös var jag att den skulle ha blivit torr eller för sunkig eller något men den var väldigt god trots väntan. Kompakt men fortfarande saftig. Nu var det ju ingen grädde som kunde smälta eller surna men jag var lite orolig att frostingen skulle upplevas hård och torr men alla tyckte den var jätte god!


Tanken var att det skulle se som tussilago och gräs som börjat växa upp ut jord och lera, maken trodde jag gjort en hösttårta med kantareller... Ja, ja, vad vet han om bakning ;-)

tisdag 10 april 2012

Kristyr

Kristyr kan användas till så mycket mer än för dekorering av peppeakakshus och hjärtan i juletid. Kristyr är enkelt att göra och smeten håller sig i upp till tre månader i lufttät burk i rumstemperatur. Med andra ord kan man ha smet i olika färger stående hemma och snabbt spritsa ut dekorering på sina bakverk när man får oväntat besök. Man kan även spritsa ut blommor i förväg, låta torka och förvara i burk. Dessa håller sig hur länge som helst och kan "slängas" på vilka bakverk som helst. Du kommer garanterat imponera på dina gäster trots att det egentligen är så enkelt.


Recept:
500 g florsocker
2,5 msk äggvitepulver
5 msk varmt vatten

Blanda äggvitepulver med vattnet och sedan hälften av florsockret. Rör ihop smeten med degkrokarna till elvispen eller i Kitchen Aid (om du är en av de lyckliga ägarna till en sådan;) Häll portionsvis ner det resterande florsockret och rör i ca 10 min. Anledningen till att man ej skall vispa är att det kommer i för mycket luft i kristyren. Det kan då bildas luftbubblor när du spritsar vilket gör dekorationerna sköra. Använd en sprits med tyll (spritsmunstycke) för önskat motiv. Kristyr kan färgas till massor av färger och görs lättast med pastafärg i önskad nyans.
Här har jag använt Wiltons tyll nr 233 för att spritsa gräs runt kanten på en tårta.

måndag 9 april 2012

Hastbullar - bra mellanmålsfika

När jag var liten bakade min mamma dessa bullar ganska ofta. Enkla att göra och eftersom de inte behöver jäsa så går det fort. Hon bakade dem ofta på morgonen innan vi skulle ut med båten, på picknick eller någon annanstans när det var gått med lite fika. Själv har jag inte kommit mig för att baka några själv förrän nu när vi skulle upp till fjällen. Frös in de bullar som inte gick åt och de kommer att vara perfekta som lite lyxigare mellanmål till barnen. 


Receptet räcker till ca 20 bullar men när du ändå bakar, gör dubbel sats och frys in!

Det här behöver du:
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl socker
1/2 tsk kardemummakärnor
100 g smör
1 ägg
2 dl mjölk

pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
ev hackad mandel

Blanda ihop mjöl, bakpulver, socker och nystött kardemumma (man kan ta färdigmalen kardemumma, men att själv krossa kardemumma i en mortel blir så mycket godare och dessutom så luktar det underbart i köket efteråt) Finfördela smöret i mjölblandningen. 

Tillsätt ägget och mjölken och blanda raskt ihop till en deg. Den skall vara rätt så kletig då är det rätt. 

Klicka ut degen i bullformar. Man kan klicka ut degen direkt på ett bakplåtspapper men då flyter bullarna ut lite mer. Pensla men ägg och strö på pärlsocker och ev mandel. Det går också att hoppa över dekoren helt.

Grädda mitt i ugnen på 225° i ca 10 min tills bullarna fått fin färg.