onsdag 9 november 2011

Princesstårta

Jag minns så väl den första gången jag fick princesstårta. Min kompis fyllde 8 år och hennes mamma skulle göra princesstårta till hennes kalas. Vi pratade om detta långt i förväg och hade sådana förväntningar. Bilden hennes mamma visat oss såg ut som en sagotårta tyckte jag, en grön marsipantårta med en rosa marsipanros mitt på. Så kom kalaset och tårtan bars in, min kompis blåste ut ljusen och mamman började skära upp bitar. Vilken besvikelse! Tårtan innehöll grädde, vaniljkräm och vanliga tårtbottnar, precis som en princesstårta skall göra, men jag, 7 år gammal, hade trott att hela tårtan var i marispan och jag blev sååå besviken minns jag. Ofta när jag får en bit princesstårta, så kan jag inte annat än att le åt händelsen. Frågan är ju om jag hade tyckt att en tårtbit grön marsipan hade varit så god? 

Min pappa gillar i alla fall klassisk princesstårta och nu när han fyllde år fick jag chansen att göra en riktig princesstårta för första gången. Dekorationerna blev kanske inte så klassiska utan lite mer höstinspirerat! 


Gjorde tårtbotten  (lika-delar receptet) i en lite mindre form än det var tänkt enl receptet vilket gjorde att den blev hög och fin och jag fick ut 4 bottnar istället för 3 som man vanligtvis får ut. Lade vaniljkräm (kokad marsankräm) på de två nedersta lagren och grädde på det tredje. Jag spacklade hela tårtan med grädde och byggde upp en lite kulle med grädde på toppen innan den täcktes med marsipan. Jag hade blandat marsipanen med lika mycket sugarpaste, tycker att marsipanen blir mer elastisk då och mer lättarbetad. 

lördag 5 november 2011

Biltårta till Otto

Barnkalas här i helgen. Sonen fyllde visserligen 5 år för några veckor sedan men kalaset fick han först nu i söndags. Racerbilstårta var utlovad så det var bara att börja knåpa ihop en sådan. Sonen blev nöjd och lite stolt inför sin kompisar över tårtan! 



Tårtan är fylld med oboj-grädde blandad med hackad daim, spacklad med chokladganchfrosting och täckt med sugarpaste. Alla dekorationerna är gjorda i sugarpaste. Beskrivning av hur jag gjorde hittar du här!

Biltårta - Steg för steg


Biltårta var beställ av sonen till sitt kalas och eftersom jag lovat att ordna detta fanns ingen återvändo. Men ju närmare kalaset det blev desto nervösare blev jag över hur jag skulle lyckas få ihop denna tårta. Sen kom jag på det när jag röjde bland barnens leksaker och såg den radiostyrda bilen!  

Karossen var avtagbar och i lagom storlek för en tårta till 8 barn och några vuxna.


Jag lade i gladpack och tryckte ner den första tårtbotten (bakad i en liten långpanna enl lika delar receptet). Fick skarva lite men det märktes inte i slutresultatet. 

Sedan fyllde jag i första lagret fyllning. Lade i en tårtbotten till. Här skar jag till den lite för att den skulle passa. Det blev ganska mycket kaka i mittensektionen av bilen efter som den är lite smalare där.
I med nästa lager fyllning och den sista tårtbottendelen som skulle bli tårtans undersida. Tårtan fick stå i kylen på taket under natten och stabilisera sig. Det är bra om man använder lite fasta fyllningar så att tårtan stelnar till och sedan kan hålla formen efter att man tar bort karossen.

Nu är tårtan vänd åt rätt håll och jag skall erkänna att jag var lite nervös innan karossen togs bort. Skulle den behålla sin bilform eller skulle det bli en oformlig blobb?

 Den höll formen! Yes! Jag snyggade till kanterna lite med en vanlig vass kniv. 

Tårtan spacklades med chokladganachfrosting och jag försökte forma till konturer och kanter efter bästa förmåga för att tårtan skulle behålla sitt bil utseendet. 

Dags för sugarpaste som färgats orange enligt önskemål. Det man bör tänka på här att inte trycka bort de kanter som byggts upp med spacklet, annars är det bara att täcka som en vanlig tårta (börja uppifrån och släta ut nedåt) Sedan är det bara att dekorera på med hjul, däck, rutor, lysen, grill osv.


Här är mitt slutresultat:


Mycket lättare än jag först trott!