måndag 31 oktober 2011

Spökmaränger, Mumiegodis och en Halloweenapelsin


Lite halloween pyssel hann jag med i helgen. Godis i mumieskålar, spökmaränger och en halloweenapelsin.

 Söta små spökmaränger. Jag doppade maränger i choklad och målade sedan dit ögon med samma choklad. Enkelt! Receptet som jag använt till marängerna hittar du här! 





Idéen till de roliga mumieskålarna fick jag på Panduro redan förra året. Tog två små skålar (de har varit doftljus från IKEA men nu utbrända och diskade:) och lindade runt glaset lite ostrukturerat med gasbinda inhandlad på apoteket. För att få gasbindan att inte glidna neråt limmade jag med en limpistol lite här och där. Klippte ut ögon i vit kartong och limmade fast. Sedan är det bara att fylla med godis eller annat gott! 


En halloweengubbe gjord av en apelsin. Gjorde likadant som när man gröper ur en pumpa. Lite pilligt men framförallt kladdigt att få ut innanmätet i apelsinen utan att ha sönder skalet. Sedan var det bara att rita upp ansiktet och skära ur försiktigt. När man är klar har man ett glas färskpressad apelsinjuice att belöna sig med!

Maränger

Jag gillar verkligen hemgjorda maränger och de fungerar ju både till glass och som kaka till kaffet.  Ibland får man äggvitor över när man bakar eller lagar mat och då är det enkelt att vispa ihop dem till marängsmet och grädda i ugnen. Att göra maränger är lätt, det enda man måste tänka på är att vara noga när man skiljer gulorna från vitorna och att ha en ren och helt fettfri bunke att vispa i (faktiskt kan bara lite äggula eller flott i skålen och på visparna göra så att  marängsmeten inte blir fast och fluffig utan geggig och rinnig) 

Mitt bästa recept kommer från den gamla klassikern "Sju sorters kakor" från ICAs bokförlag och ger ca 25 st maränger:
3 äggvitor
2dl socker

Häll vitor och socker i en skål som sedan placeras på en kastrull sjudande vatten. Vispa med elvisp till smeten är fast och kan formas till toppar. Spritsa eller klicka upp smeten på ett smörat bakpåltspapper. Grädda mitt i ugnen i 100°C i ca 45min eller tills marängerna känns torra och lätta.

Tips! Vill man kan man blanda i 1 dl hackade mandlar eller nötter i smeten.


söndag 30 oktober 2011

Halloween muffins

Partaj hos vänner igår. Alla skulle bidra med något i mat väg och jag skulle ta med mig 25 minimuffins med halloweentema.


Muffinsarna är täckta med vaniljfrosting som jag färgat orange genom att blanda gul och röd hushållsfärg till önskad färg. Dekorationerna är gjorda av svart sugarpaste. 

Recepten hittar ni här: 

Minimuffins

Perfekta små muffins att ha till barnkalas eller som ett litet tilltugg till kaffet. Blir ca 30 st


150 g smör
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 ägg

Smält smör. Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta i kakaon för att undvika klumpar. Tillsätt det avsvalnade smöret och äggen och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen på 200° i ca 12 min.  Låt muffinsarna svalna på galler övertäckta med en bakduk.

söndag 23 oktober 2011

Cake Pops - Kalasförberedelser

Snart dags för 5-års kalas här hemma. Tänkte att jag denna gång skulle vara lite bättre förberedd än jag brukar vara och inte försöka göra allt i sista sekunden. 


Provade ett nytt sätt att göra Cake Pops denna gång. Använde smulor av mjukchoklad kaka som jag blandade med vaniljfrosting. Använde en sats frosting och blandade i lite smulor i taget tills jag fått en lagom hård konsistens att rulla bollar av. Bollarna fick stå i frysen över natten. I dag stoppade jag i ett grillspett av träs och doppade dem i smält choklad. Jag valde att ställa "klubborna" på ett smörpapper men man kan även trycka ner spettet i en frigolitbit eller i ett glas med socker, ris eller liknande om man vill ha helt runda klubbor. Dekorera snabbt med önskat strössel för chokladen stelnar snabbt.

Nu är i allafall cake popsen färdiga och står i frysen i väntan på kalaset.

Tips! När jag bakat sockerkakor eller andra mjuka kakor till tårtor brukar jag jämna till kanterna innan jag fyller tårtan. Det som skärs bort är jätte bra att spara i en påse i frysen till cakepops-baket!

Härligt höstväder!

Hösten har i dag visat sig från sin bästa sida. Härligt! Man får passa på att suga åt sig varje uns av sol nu när dagarna blir kortare och kortare. 

Vad passar bättre en sådan här dag än en promenad ner på "stan" och fika på vårt mysiga café, RC Chocolat, som har massor av goda praliner, franska bakverk och gott levain-bröd. En fika här rekommenderas om ni har vägarna förbi Sigtuna.


Läs mer om RC Chocolat på www.rcchocolat.se


söndag 16 oktober 2011

Fredagsfika på jobbet!

Varje fredag på jobbet har vi gemensam fika som avslutning på jobbveckan. Ansvaret för att ordna något gott till kaffet denna dag roterar runt enligt en lista. I fredags var det min tur. Jag hade med mig en Brooklyn Blackout tårta och den här härliga skapelsen. Ganska enkel men ändå fin och mycket god enligt mina kollegor som blev lite smått sockerrusiga efter fikat.



Chokladbotten med dubbel sats färskostglasyr som färgats rosa. Receptet på denna chokladkaka är så bra för att den blir väldigt kompakt och saftig. Sedan får den bra höjd så det är inga problem att få ut tre bottnar. Rosen är gjord med en rosutstickare och utav sugarpaste.

fredag 14 oktober 2011

Brooklyn Blackout-tårta

En härligt mustig chokladtårta för den som älskar mörk choklad!


100g smör
260g strösocker
2 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
45g kakao
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
170g mjöl
1 1/2 dl mjölk


Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda i vanilj, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt, se till att det blir välblandas . Tillsätt hälften av mjölet, sedan all mjölk och till sist resten av mjölet. Vispa till till en jämn smet. Häll smeten i en smord form (ca 20 cm) och grädda i ca 30 min. Låt kakan svalna.

Chokladkräm
500g socker
1 msk ljus sirap
125g kakao
200g majsmjöl
85g smör
1/2 tsk vanilj pulver

Häll socker, sirap, kakao, vanilj och 6 dl vatten i en storkastrull och låt blandningen koka upp på medelvärme. Rör lite under tiden. Blanda majsmjöl med 1 1/4- 2 dl vatten och vispa kraftigt. Blandningen får en konsistens som är ett mellanting mellan lim och gips (jätte konstigt men ganska coolt) Vispa ner massan lite i taget i kastrullen med kakaoblandningen. Fortsätt vispa medan det kokar på medelhögvärme tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen bli helt kall.

Skär av ett tunt lager från kakans topp och mixa detta till smulor. Dela kakan till tre bottnar. Bred 1/4 av krämen på den understa bottnen, lägg på mellan delen och bred 1/4 av krämen även på denna. Lägg på den översta delen av kakan och bred ut resten av krämen på toppen och runt omkring kakan. Täck tårtan med smulorna och låt stå kallt ca 2h så blir tårtan härligt kompakt.


Tips! Jag tyckte att det tog ganska lång tid att få krämen till lagom tjocklek och var rädd att det skulle brända fast i botten på kastrullen. Jag hällde över krämen i en lite mindre kastrull och ställde den i ett kokande vattenbad tills jag fått lagom tjock konsistens. Det går också att värma upp och fortsätta jobba på konsistensen även efter att man ställt krämen kallt om den visar sig vara för rinnig.




I Astrid Lindgrens värld på Junibacken

I onsdags tog vi oss en mysdag med familjen på Junibacken i Stockholm. Har länge velat åka dit och gå in i sagornas värld och så nu fick jag äntligen tillfälle. Som barn tyckte jag mycket om alla Astrids sagor men nu som vuxen älskar jag dem verkligen. Det var en otroligt fin och mysig miljö de lyckats bygga upp på Junibacken med alla detaljer och små hus och sagotåg. Väl värt ett besök även utan barn. 

Kl 10.00 öppnade Junibacken vilket är ok, många andra ställen öppnar först vid kl 11.00 vilket gör att man måste börja med att äta lunch på ställets halvsunkiga café. Men här vill jag verkligen hylla Junibacken. Deras matsal hade bra lunchutbud för både föräldrar och barn. (köttbullar eller pankakor till barnen och soppa, köttbullar, sallader, smörgåsar eller thaiwok för vuxna) Priserna var rimliga och maten smakade gott. Sedan hade de ett underbart fikabord! Färgglada Cupcakes, chokladbollar, krokofanter, bullar, kärleksmums mm. Ett fikabord man blir glad av att titta på och som gör att man blir sugen på att smaka på allt!

  

Rekommenderas!

söndag 9 oktober 2011

R2D2 - Födelsedagstårta till sonen

Den Star Wars tid nu kommer! Sonen fyller år i dagarna och eftersom han är tokig i allt vad Star Wars heter så är det helt omöjligt att föreslå något annat tema än just Star Wars. Vi har delat upp firandet på två, först med familj och släkt och sedan med kompisar så det lär bli en star wars tårta till inom kort =)

I går firade vi med familj och tårtan fick bli efterrätt.
R2D2-tårta.
Tårtan är gjord med White Velvet Cake som tårtbotten och är fylld med hallongrädde och nougatmousse (Wienernougat mousse utan mandelspån). Den är spacklad med chokladganachefrosting och sedan täckt med sugarpaste. 

Fick lite tidsbrist när jag skulle dekorera tårtan så R2D2 är en plastleksak från ett McDonalds Happy Meal. Fick rucka lite på mina principer om att alla dekorationer skall vara ätbara ;-) Krossade några digestivekex som R2D2 fick stå i och strödde ut några smartis.




torsdag 6 oktober 2011

White Velvet Cake!

Här kommer ett recept på en sockerkaka som är både saftig och len i smaken.  


White Velvet Cake

135 g äggvita (ca 4 st av medelstora ägg)
240g mjölk
2 tsk Vaniljsocker
1 tsk mandelessens
300 g mjöl
300g socker
1 1/3 msk bakpulver
1/2 tsk salt
170 g smör

Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Värm smöret så att det är mjuk och lätt kan röras ner i mjölblandningen till en grynig massa. Vispa äggvitor, mjölk, vanilj och mandelessens i en annan skål och häll ner detta i omgångar i mjöl och smörblandningen. Vispa under tiden och tills dess att du fått en jämn smet. 

Häll smeten i en smord form (ca 20 cm i diameter) och grädda i 175° i ca 50-60 min. Prova med en sticka efter 45 min. Det är klart när stickan ej är kladdig när den dras upp ur kakan. Grädda långt ner i ugnen för att undvika att ytan bränns. Vid behov kan ugnsfolie läggas ovanpå formen i ugnen. Låt kakan svalna lite innan den lossas ur formen. 

Tips!
Mandel essensen kan uteslutas om man endast vill ha vaniljsmak. Då kan vaniljsockret ökas med 1 tsk alt byts mandel essensen ut mot vaniljessens.
Eftersom kakan blir väldigt ljus i färgen går det utmärkt att färga smeten med hushållsfärg till önskad färg. Lättast är då att blanda färgen i äggblandningen.



onsdag 5 oktober 2011

Polska bakverk

Har varit i Polen i jobbet och passade på att dokumentera lite av de polska efterrätterna. Om det är polska specialiteter skall jag låta vara osagt eftersom jag inte känner till deras kultur särskilt väl. Det var väldigt gott i vilket fall som helst även om namnen var lite lustiga, men det var kanske översättnings problematik som ställde till det. (Vilket får mig att tänka på filmen "Lost in translation", ha ha)


I förgrunden står en "French chocolate mousse". Det var inte så mycket mousse mer som en muffin så det kanske var ett försök till en chokladfondant?


Här en apelsin mousse som jag inte smakade :-(


Dessa söta små bakelser hade namnet "Lemmon biscotti" men hade väldigt lite gemensamt med de italienska skorporna . Små pajskal fyllda med citronkräm och vaniljgrädde, toppade med två maränger och lite chokladsås. En snabb variant på citronmarängpaj om man snabbt skall svänga ihop en dessert, kan absolut tänka mig att göra denna hemma någon gång.



måndag 3 oktober 2011

Macaroner


Tidigare i år gjorde jag ett försök att göra macaroner. De blev goda men kanske inte så fina i sitt utförande. På Sockerrus blogg såg jag nyss nedanstående tävling där man kan vinna redskap som skall underlätta macaronbaket. Verkar supersmart och skälvklart vill man ju vinna ett sådant set. Du kan också vara med och tävla, men du måste göra det kvickt eftersom tävlingen avslutas vid midnatt i natt. Klicka på länken till Sockerrus för att hitta tävlingen.

Tävla hos Sockerrus och vinn ett supersmart Macaronsetet (med macaronmatta, en decomax och en liten receptbok) från webbutiken Mika Design.